Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката невен - ползите от нея, за които не подозирате

31 март 2024, 09:30 часа
Реклама

Невенът е не само декоративно растение. На първо място, той се използва като лекарство, което помага при много заболявания. Цветовете на невена съдържат различни етерични масла, танини, органични киселини, каротин, витамини А и С, както и мощни алкалоиди и фитонциди. Именно благодарение на тези вещества се проявяват лечебните свойства на невена.

Полезни свойства на невена

Най-известната област на приложение на невена са заболяванията на стомашно-чревния тракт. Например, при запек е полезно да се пие смес от инфузия на билката с портокалов сок 2-3 дни подред преди лягане. 3 с. л. сух цвят от невен се залива със 100 мл вряла вода, оставя се да се запари, прецежда се и се смесва със сока от 1 портокал.

Билката, която сваля захарта и холестерола, расте във всяка градина

Чаят от невен помага за по-добро смилане на тежките храни и облекчава киселините. Споменатият вече чай от невен отлично възстановява работата на черния дроб и жлъчния мехур, според руското издание Лента.

Невенът помага и при заболявания на дихателните пътища. При бронхит е полезен горещ чай от невен с добавка на мента, липов цвят и мед. Може да се правят и компреси на шията от невен със спирт (2 супени лъжици сухи листенца от невен + 200 гр спирт се държат на тъмно място 2 дни).

Препаратите от невен са полезни за тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система. При атеросклероза се приема запарка от билката поне три седмици преди закуска. Невенът може да помогне и при ниско и високо кръвно - той е от полза за балансиране на стойностите на налягането.

При конюнктивит и гнойни заболявания можете да измиете очите си няколко пъти на ден с инфузия от невен или невен с лайка. При първия вариант 1 с. л. цветовете от невен се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят за 2 часа, а при втория - чаша вряла вода се залива със смес от сух цвят от невен и лайка в равни пропорции.

Невенът (особено във високи концентрации) може да навреди:

  • по време на бременност и кърмене;
  • при малки деца (под 10 години);
  • при много ниско кръвно налягане,
  • когато се приема едновременно с успокоителни;

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес