Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която е полезна при почти всяка болест

24 април 2024, 07:35 часа

Листата на тази билка съдържат два пъти повече витамин A от морковите.

Реклама

"Още нашите предци са оценили лечебните свойства на копривата. Чрез консумацията на листа от коприва в салати и други ястия се лекуват стомаха и червата. И когато трябваше да се лекува стомаха и червата, правеха запарка", споделя руската билкарка Наталия Земная.

Полезни свойства на копривата

„Ако внесете връзка коприва в стаята, тогава след петнадесет до двадесет минути въздухът става свеж и чист. Човек, който консумира коприва, пречиства и тялото си", казва експертът.

Билката, която балансира хормоните и бори депресията

За лечение на маточни, белодробни, назални и хемороидални кръвотечения, както и на хронични заболявания се приготвят запарки от коприва в съотношение 1:10. Това лекарство се използва и като мултивитаминен чай за предотвратяване на подагра.

"Копривата е полезна за хора с анемия. В крайна сметка тя повишава хемоглобина и увеличава броя на червените кръвни клетки в кръвта. Копривата се използва за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателните органи. Използва се при лечение на бронхит и дори белодробна туберкулоза. Яденето на пресни листа от коприва намалява количеството захар в кръвта, поради което копривата е полезна за диабетици", казва Наталия Земная.

Но преди да използвате коприва, е важно да се запознаете с противопоказанията за нейната употреба. Той, както и всички други растения, които повишават кръвосъсирването, трябва да се използват с повишено внимание от хора със склонност към тромбоза, тромбофлебит и разширени вени. Копривата е противопоказана и по време на бременност, тъй като повишава тонуса на матката.

Не е желателно да се използва коприва от хора, страдащи от хипертония и атеросклероза, тъй като те често имат повишен вискозитет на кръвта. Не е желателно да се използват диуретични и холеретични препарати с листа от коприва по време на рязко обостряне на възпалителни процеси при заболявания на бъбреците и черния дроб.

Сокът от коприва, отварите от нея и витаминните чайове са противопоказани при остра сърдечна или бъбречна недостатъчност. Противопоказание за употребата на коприва е, разбира се, индивидуална непоносимост и алергична реакция към растението.

"Между другото, пресните листа от коприва имат по-голям ефект върху съсирването на кръвта, но настойките от сушена коприва са по-безопасни. Не превишавайте дозата, която е 200 мл запарка, отвара или 300 мл чай от коприва на ден. Трябва да използвате лекарството от коприва в продължение на 3-4 седмици, след това направете почивка за 7-10 дни и след това можете да продължите лечението", казва специалистът.

Билката, която помага при кашлица и висок холестерол, расте във вашата градина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес