Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

31639
Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си
Снимка: iStock

Разбира се, няма да се задоволите само със зеленина. Все още обаче е трудно да си представим балансирана здравословна диета без тези продукти.

Добавянето на билки към ястието е един лесен начин да направите вкуса му по-интересен. Според диетолозите, зелените листни зеленчуци могат спокойно да се добавят към всяко ястие. И салатата, и супата, и второто ще станат само по-здравословни от това.

Нека да разберем какви свойства имат различните видове зеленчуци.

Магданоз

Магданозът съдържа много ценни витамини А, С, К и Е. Този продукт ще ви помогне да се предпазите от анемия, благодарение на желязото в състава си.

Магданозът съдържа още рибофлавин, фолиева киселина и антиоксиданти  – бета-каротин и лутеин. Благодарение на това зелените помагат за предотвратяване на дълъг списък от хронични заболявания.

Кои са най-полезните зеленчуци за хората над 50 години?

Зелен лук

Тази зеленина е идеална за тези, които искат да боледуват по-рядко и да засилят защитните сили на организма.

100 г зелен лук съдържат 200% от дневния прием на калий. Същата порция ще помогне напълно да покрие дневната нужда от витамини С и А. Продуктът е богат и на желязо и флуор. Етеричните масла придават на зеления лук яркия аромат .

Рукола

Не толкова отдавна руколата се смяташе за по-скоро екзотичен продукт, но сега е лесно да се намери във всеки супермаркет и дори да се отглежда в собствената ви градина.

Руколата съдържа много магнезий, цинк, калций, витамини от група В, както и витамини А, С, Е, К, В. Растението съдържа и йод , който е необходим за здравето на хормоналната система.

Зеленолистните са полезни и за сърдечно-съдовата система. Първо, съдържа флавоноиди, които укрепват кръвоносните съдове. На второ място, руколата помага за понижаване на нивата на холестерола. Продуктът е незаменим за силен имунитет и борба със стреса.

5 зеленчука, които са по-полезни след готвене

Спанак

Много хора буквално свързват спанака с правилното хранене и има защо. Продуктът е идеален за тези, които се опитват да отслабнат. Съдържа много протеини, като от растителните продукти само младият грах и бобът могат да го изпреварят. Растителният протеин се усвоява добре и ви помага да се чувствате сити за дълго време. В същото време спанакът съдържа сравнително малко калории: 100 g от продукта съдържат само 23 kcal.

Освен това, спанакът съдържа мощна доза калий, желязо и манган. Особено полезен е за тези, които се възстановяват след заболяване. Тази зеленина също помага в борбата с възпалението, действа като слабително и диуретично, което е особено полезно при отоци.

Кориандър

Много хора не харесват кориандъра и казват, че има вкус на мръсотия или насекоми. Факт е, че приблизително 14% от хората имат генетична мутация, която ги прави особено чувствителни към миризмата на алдехида, съдържащ се в кориандъра. Обонянието и способността за вкус са тясно свързани, поради което има усещането, че зеленолистните имат неприятен послевкус.

Ако все още харесвате кориандър, тогава не се колебайте да го добавите към месни ястия. Този продукт помага за подобряване на храносмилането, укрепва костите, сърдечно-съдовата система, намалява отока, понижава кръвното налягане и подобрява здравето на очите. В допълнение, кориандърът съдържа 5% от дневната норма на витамин А и 2% от дневната стойност на витамин С.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...