Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате здраво сърцето, яжте тези 3 храни

24 септември 2024, 06:00 часа

Храни, богати на пробиотици, като кисело мляко и ферментирали храни, са известни със своите благоприятни ефекти върху здравето на червата, но предлагат и други предимства. Редовното включване на такива храни в диетата може да има положителен ефект върху паметта, настроението и здравето на сърцето, особено при хора над 50 години.

Вижте още: Хормоналният корем може е симптом на тези заболявания

Пробиотиците поддържат мозъчната функция, като подобряват връзката черва-мозък, помагат за балансиране на хормоните, които регулират настроението, и допринасят за здравето на сърцето чрез намаляване на холестерола и възпалението. Лекарите отделиха три такива храни, които допринасят за здравето на червата и сърцето.

Кефир

Кефирът съдържа много пробиотични щамове, които подобряват когнитивната функция и цялостното здраве.

Различните пробиотични щамове и биоактивните съединения в кефира подобряват здравето на червата и са свързани с по-добра когнитивна функция и защита срещу когнитивен спад. Редовната консумация на кефир поддържа здрава чревна микробиота, която играе ключова роля за стабилизиране на настроението и намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Кефирът може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола, което е полезно за здравето на сърцето“, казwа д-р Шам Сингх, лекар, специалист по холистична медицина, пред SheFinds.

Диетоложката Саманта Касети добавя: „Едно проучване установи, че консумацията на шест порции ферментирали храни, като кефир, на ден води до по-разнообразна микробиота и намалени маркери на възпаление. Тези фактори могат да намалят риска от редица състояния, включително автоимунни заболявания , диабет тип 2, сърдечни заболявания и разстройства на настроението като депресия и тревожност."

Kисело зеле

Пробиотиците в киселото зеле поддържат здравето на червата, което също е важно за здравето на мозъка.

 „Киселото зеле, със съдържанието на пробиотици, е мощна ферментирала храна, която препоръчвам за поддържане на здравето на червата. Здравите черва, подкрепени от пробиотиците в киселото зеле, могат да повлияят положително на когнитивната функция и паметта чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Пробиотиците в киселото зеле също така подобрява връзката черва-мозък, което помага за управление на настроението и намаляване на тревожността и депресията“, отбелязва д-р Сингх.

Ферментирали краставици

Пробиотиците във ферментиралите краставици насърчават здравата чревна микробиота, която може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес и потенциално да поддържа по-добра памет и когнитивна функция. В допълнение, чрез подобряване на здравето на червата, тези пробиотици могат да повлияят на производството на невротрансмитери, регулиращи настроението, като по този начин помагат за стабилизиране на настроението и намаляване на стреса.

Вижте още: Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата от токсини и топи излишните килограми

Диетологът Мишел Саари заключава: "Естествено ферментиралите краставици са нискокалорична храна, богата на пробиотици. Въпреки това е важно да сте наясно със съдържанието на натрий в краставиците, тъй като високият прием на натрий може да бъде вреден за здравето."

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес