Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 признака, които издават, че е време да намалите кофеина

15 октомври 2024, 12:22 часа

Много хора не могат да си представят живота без кафе, но твърде голямото количество кофеин може да има отрицателен ефект върху тялото. Диетологът Шон Уилкинсън споделя за признаците на излишък от това вещество, както и къде, освен в кафето, се намира то.

Признаците, които издават, че прекалявате с кофеина 

Според The ​​Sun един от най-очевидните симптоми, че консумирате твърде много кофеин, е не само безсънието, но и качеството на съня.

Вторият признак е безпокойство. Кофеинът стимулира централната нервна система и може да причини тревожност. Ако човек първоначално е доста тревожен, тогава веществото само засилва това чувство.

Освен това кофеинът може да причини промени в настроението и раздразнителност. Веществото насърчава по-голямото освобождаване на възбуждащи невротрансмитери като допамин, което предизвиква емоционален прилив, но след това ефектът на кофеина изчезва и следва „срив“ на доброто настроение.

Колко дълго кофеинът се задържа в организма?

Треперенето може да се появи и поради стимулация на нервната система и повишена нервна дейност – най-често се срещат потрепвания на ръцете и клепачите, а това е още един сигнал, че трябва да намалите приема на кофеин.

Твърде много от веществото може да доведе до стомашен дискомфорт, включително спазми, киселинен рефлукс или киселини.

Кофеинът може да повлияе и на кожата – понякога може да причини сърбящ обрив или копривна треска. Диетологът напомня: ако имате такава реакция към кофеина, трябва внимателно да прочетете състава на козметичните продукти, които купувате, тъй като някои марки използват веществото като съставка в кремове и серуми.

Кофеинът е диуретик и неговият излишък се отразява на тялото по съответния начин.

"За да намалите приема на кофеин, добре е да сте наясно къде може да се крие. Така че дори тези сортове чай и кафе, чиито етикети показват, че не съдържат кофеин, все пак може да съдържат известно количество от него. Освен това веществото се съдържа в редица разновидности на черен шоколад, в газирани и енергийни напитки, както и в някои лекарства", казва специалистът.

Експертът допълва, че за повечето хора безопасната дневна доза кофеин е 300 mg. Това е еквивалентът на три малки чаши силно кафе.

Не забравяйте обаче, че нивото на кофеин в различните видове чай, кафе и шоколад може да варира.

Ободряващият ефект на кафето може да се превърне и в опасна страна. Симптомите на предозиране с кофеин включват още:ускорен сърдечен ритъм, диария, замаяност, главоболие, гадене, спазми в стомаха и червата, прилив на кръв към лицето, жажда.

Пълният отказ от кафето се препоръчва на хора с хипертония или нарушения на сърдечния ритъм. Изключването на напитката от менюто или поне ограничаването на употребата й ще помогне на тези, които са склонни към нервно превъзбуждане и безсъние.

Каква е препоръчителната доза кафе на ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес