Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака за чувствителност към глутен

10 октомври 2023, 07:35 часа
Реклама

Чувствителността към глутен, известна също като нецелиакална чувствителност към глутен (НЦГ), е състояние, което засяга много хора, които изпитват нежелани реакции към храни, съдържащи глутен. Макар че не е толкова тежко, колкото целиакията, чувствителността към глутен все пак може да окаже значително влияние върху качеството на живот на човека. Ето шест признака, които показват, че може да сте чувствителни към глутен:

  1. Храносмилателни проблеми: Един от най-често срещаните признаци за чувствителност към глутен са храносмилателните проблеми. Хората често изпитват симптоми като подуване на корема, газове, диария и болки в корема след консумация на храни, съдържащи глутен, като пшеница, ечемик и ръж. Тези симптоми могат да наподобяват симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (IBS) и обикновено се облекчават, когато глутенът се елиминира от диетата.
  2. Умора и мозъчна мъгла: Чувствителността към глутен може да засегне когнитивните функции и енергийните нива. Много хора с НСГС съобщават, че след консумация на глутен се чувстват изморени, умствено замъглени и неспособни да се концентрират. Тези симптоми могат да продължат с часове или дори дни след излагане на глутен.
  3. Главоболие: Честото главоболие, включително мигрена, може да бъде признак на чувствителност към глутен. Някои хора откриват, че главоболието им значително се подобрява или напълно изчезва, когато приемат безглутенова диета.
  4. Проблеми с кожата: Кожни проблеми като екзема, херпетиформен дерматит (сърбящ обрив, свързан с целиакия) и акне могат да се обострят от консумацията на глутен при хора с чувствителност. Изчистването на тези кожни проблеми често включва премахване на глутена от диетата.
  5. Болки в ставите и възпаление: Чувствителността към глутен може да предизвика възпаление в цялото тяло, което води до болки в ставите и мускулите. Някои хора погрешно отдават тези симптоми на стареенето или на други състояния, но те могат да намерят облекчение чрез избягване на глутена.
  6. Промени в настроението: С чувствителността към глутен могат да се свържат смущения в настроението, включително депресия и тревожност. Точният механизъм, който стои зад тези промени в настроението, не е напълно изяснен, но някои изследователи смятат, че възпалението, предизвикано от глутена, може да повлияе на мозъчната функция.

Важно е да се отбележи, че тези признаци не са характерни единствено за чувствителността към глутен и могат да бъдат причинени от различни други медицински състояния. Ако подозирате, че може да сте чувствителни към глутен, е важно да се консултирате с медицински специалист за правилна оценка и диагностика. Той може да препоръча тестове за изключване на целиакия или други основни проблеми.

Още: Възможно ли е да имате „тиха целиакия“ и да не го знаете

Основното лечение на чувствителността към глутен е спазването на строга безглутенова диета. Премахването на съдържащите глутен зърнени култури като пшеница, ечемик и ръж може да облекчи симптомите и да подобри общото здравословно състояние. От решаващо значение е обаче да потърсите насоки от регистриран диетолог, за да сте сигурни, че диетата ви остава балансирана и богата на хранителни вещества.

Разпознаването на признаците на чувствителност към глутен е първата стъпка към по-добро здраве и благополучие. Ако изпитвате тези симптоми и подозирате чувствителност към глутен, консултирайте се с доставчик на здравни услуги, за да получите подходяща диагноза и насоки за справяне със състоянието си чрез промени в диетата.

Как да разпознаем симптомите на непоносимост към глутен?

Източник: Activatefoods

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес