Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина за предотвратяване на разширени вени на краката

12 август 2024, 18:11 часа

Разширените вени са едно от най-често срещаните заболявания на нашия век не само при жените, но и при мъжете. В допълнение към вредата, която възпалените вени могат да причинят на красотата на краката ни, не трябва да забравяме, че разширените вени са само първата стъпка по пътя към заболявания като тромбофлебит, тромбоза и трофични язви. Всичко това обаче може да се избегне, ако навреме предотвратите развитието на разширени вени.

Първо, ако вече сте забелязали първите симптоми, не бързайте да се отчайвате и незабавно се консултирайте с лекар. Ако не наблюдавате никакви признаци на наближаващо заболяване, но въпреки това имате лоша наследственост (разширените вени обикновено се предават по наследство). Време е да се заемете с профилактика. Ето какво да правите: 

За разширени вени: Кои компреси са препоръчителни

Спортувайте

Дори и да сте напълно доволни от фигурата си, не трябва да забравяте за спорта. Факт е, че физическите упражнения допринасят не само за идеалната форма, но и за здравето на цялото ви тяло, включително краката. Това важи особено за тези, които са принудени да прекарат целия ден в седнало положение. Не забравяйте от време на време да си почивате от работа, за да правите леки упражнения. Но не забравяйте също, че силовите тренировки могат да навредят на вените ви, така че не прекалявайте, упражненията трябва да са възможно най-леки, това значително повишава тяхната ефективност.

Движение

Ако живеете в жилищен блок, опитайте се да забравите за асансьора; изкачването по стълбите, особено до горните етажи, е най-добрият начин да поддържате краката си в добра форма. Освен това стълбите са най-добрият заместител на бягаща пътека, може би този тип тренировка е дори много по-ефективна, защото изкачвайки се по стълбите, вие изгаряте толкова калории, колкото бихте ги изгорили, докато бягате по пресечен терен. Но не забравяйте, че неподвижната позиция има точно обратния ефект. Опитайте се да стоите на краката си по-малко време, това добавя допълнителен и напълно ненужен стрес за тях.

Не вдигайте тежко

Забравете за тежките предмети, всичко от петлитрови бутилки за вода, които жените ентусиазирано носят вкъщи от магазина, до чанти за хранителни стоки. Първо, самата жена е крехко същество и предмети, по-тежки от два килограма, ако планира да поддържа здравето си възможно най-дълго, не й се препоръчва да повдига по много причини, една от които са разширените вени на краката. Затова е най-добре да тренирате във фитнес залата под наблюдението на треньор, който е преминал специално обучение. Можете и трябва да отидете на басейн, да правите упражнения, които трябва да се правят седнали или легнали, разрешени са йога и пилатес.

Почивайте си

След работен ден трябва да „разтоварите“ краката си, това не е никак трудно. Първо, веднага след като се окажете у дома, вземете контрастен душ: ефектът на топлата и студената вода върху тялото поотделно не винаги има лечебен ефект, а понякога води до негативни последици. Контрастният душ е отлично втвърдяващо, ободряващо и освежаващо средство, такива водни процедури укрепват стените на кръвоносните съдове и повишават техния тонус, което е важно при разширени вени на краката. След душ прекарайте известно време в легнало положение с повдигнати крака, след известно време подуването и умората ще изчезнат.

Кои хора са предразположени към разширени вени и как се лекуват?

Без токчета

Факт е, че за да се предотвратят разширени вени, е необходимо да се намали натоварването на краката и да се разпредели равномерно; Затова трябва да изберете обувки с широки подметки, при които петата и подметката се сливат заедно, за да образуват голяма опорна площ. По-добре е да забравите токчетата и високите обувки. Обувките, които променят нормалното положение на крака до удължено (това се случва при носене на високи токчета), допринасят за увеличаване на натоварването върху краката на болен човек, следователно, когато избирате здраве, е препоръчително да не мислите за твърде „високи “ мода.

Здравословно хранене

Отдавна е известно, че правилното хранене е ключът не само към добрата фигура, но и към нормалното функциониране на организма. Включително кръвообращението. Ето защо, ако в бъдеще не искате да придобиете изпъкнали вени и паяжини, ще трябва да се откажете от мазни, сладки, а също и солени храни, всичко това, уви, не е в полза на здравето. Освен това, за да забравите за предстоящата заплаха от разширени вени, трябва да се отървете от наднорменото тегло възможно най-скоро, тъй като ненужните килограми са допълнително бреме за краката ви. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес