Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 важни органа, чието здраве зависи от щитовидната жлеза

22 август 2024, 06:00 часа

Всеизвестно е, че щитовидната жлеза контролира метаболизма, а оттам и теглото... Щитовидната жлеза обаче влияе и върху пет важни органа в тялото!

Основните хормони, секретирани от щитовидната жлеза, са трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4).

Вижте още: Чудодейно тибетско упражнение срещу заболявания на щитовидната жлеза

Всеизвестно е, че щитовидната жлеза контролира метаболизма, тоест скоростта, с която тялото използва гориво. Свръхактивната щитовидна жлеза означава, че страдате от хипертиреоидизъм, който причинява загуба на тегло, докато хипотиреоидизмът се характеризира с наддаване на тегло.

Щитовидната жлеза обаче засяга и пет важни органа в тялото!

Сърце

Хормоните на щитовидната жлеза влияят на сърдечната честота и помагат за контролиране на кръвния поток чрез отпускане на стените на кръвоносните съдове.

Яйчници

Хормоните на щитовидната жлеза също влияят на менструалния цикъл. Нарушените хормонални нива причиняват нередовен цикъл и овулация.

Кости

Хормоните на щитовидната жлеза контролират скоростта, с която се разгражда старата костна тъкан. Ако този процес се ускори, старата тъкан се разрушава, преди да може да бъде заменена, което води до остеопороза.

Вижте още: Накиснете този плод и го изяжте един час преди лягане, на сутринта ще изчисти жлъчката и червата като с булдозер

Мозък

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза водят до забравяне, проблеми с концентрацията и депресия. За щастие, тези проблеми могат да бъдат решени с терапевтично хормонално заместване.

Кожа

Ако щитовидната жлеза е недостатъчно активна (състояние, което наричаме хипотиреоидизъм), тялото спира да произвежда и отделя кожни клетки с нормална скорост. Такива натрупани клетки причиняват суха, матова кожа. Растежът на косата и ноктите също се забавя.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес