Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 мита за здравословното хранене, в които трябва да спрете да вярвате

28 октомври 2024, 14:32 часа

Нашите хранителни навици често зависят от това, което сме чували за опасностите и ползите от определени продукти, съобщава диетологът д-р Ирина Торопигина. Тя споделя и 5 популярни мита, свързани със здравословното хранене

5 мита за здравословното хранене

Те включват:

  • Киселото мляко е полезно за храносмилането 
  • Изпиването на чаша сок сутрин е полезно
  • Продуктите с ниско съдържание на мазнини са по-полезни
  • Оризовките са по-полезни от хляба
  • Пресните зеленчуци са по-полезни от замразените 

"Мит първи. Киселото мляко е полезно за храносмилането. На киселото мляко се приписват много полезни свойства. Твърди се, че бактериите в него унищожават коремен тиф, стафилококи, подобряват устойчивостта на организма към болести и повишават имунитета - списъкът може да продължи дълго време. Но уловката е, че това важи само за така наречените живи кисели млека, а не за термично обработените продукти, които виждаме по рафтовете на магазините. Ако искате ползи, вземете кисели млека без оцветители, захари и всичко останало", казва специалистът.

Кои зеленчуци свалят най-много холестерола?

„Освен това всички сме чували за пробиотиците, но техният ефект е малко преувеличен“, казва диетологът Ирина Торопигина. „Те изкуствено се заселват в червата и възстановяват популацията от полезни бактерии. Това е основната им особеност. Повечето от тях обаче се губят по време на процеса на храносмилане", казва лекарят. 

"Ако винаги сте започвали сутринта си с чаша сок, дори и прясно изцеден (смята се, че е по-здравословен от пакетирания), изглежда, че сега е моментът да се откажете от този на пръв поглед здравословен навик. Сокът само ще раздразни стомашната лигавица и ще повиши киселинността на стомашния сок. И това не само ще доведе до киселини в следващите няколко часа, но в бъдеще - до язва и гастрит. Освен това не трябва да заменяте пълната закуска със сок", казва диетологът.

Мит трети. По-добре е да изберете продукти с ниско съдържание на мазнини. Лекарят споделя, че мазнините са едно от основните хранителни вещества, необходими за здравето и нормалното функциониране на тялото. И ако намалите консумацията си, просто ще огладнеете по-бързо. В резултат на това вместо стройна фигура ще получите преяждане и наднормено тегло,.

Четвърти мит. Оризовките са по-здравословни от хляба

Диетологът не отрича, че оризовите питки, като продукт с прост и разбираем състав, могат да бъдат алтернатива на обикновения хляб. 

„Оризовките могат да се съхраняват дълго време, са добре наситени поради съдържанието на калории (315 kcal на 100 g) и диетични фибри и могат да се използват в безглутенова диета за пациенти с целиакия“, казва гастроентерологът Вероника Черанева.

„Въпреки това, ако се консумират в излишък, те могат да провокират метеоризъм и запек, така че е важно да наблюдавате режима си на пиене, когато ядете хляб", допълва лекарят.

Мит пети. Пресните зеленчуци са по-здравословни от замразените. Общоприето е, че нищо не може да бъде по-здравословно от пресни зеленчуци, плодове и плодове, а замразяването е крайна мярка. Твърди се, че това убива хранителните вещества и в замразените храни почти няма останала хранителна стойност. Но тук има поне две подробности. Първата е сезонността. Например, екзотичните плодове, които виждате на рафтовете, често се берат много преди да узреят (те трябва да узреят по пътя); следователно витамините, минералите и антиоксидантите просто нямат време да се натрупат в тях. Но плодовете и зеленчуците, които незабавно ще бъдат замразени, се берат в пика на зреенето.

Втората особеност, че с течение на времето плодовете и зеленчуците губят своите полезни и хранителни вещества - например зеленчуците губят от 10 до 75% от витамин С само за една седмица, тоест колкото повече време минава между събирането им и появата им вашата маса, толкова по-вероятно е да получите пълен набор от витамини и минерали. Но ако зеленчуците се замразят малко след прибиране на реколтата, повечето от витамините ще бъдат запазени.

Строго забранени храни при подагра - изключете ги от менюто си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес