Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 необичайни признака, че страдате от дефицит на витамини

29 септември 2024, 17:10 часа

Храните се балансирано (или поне се опитвате!), имате някаква ориентировъчна идея колко порции плодове, зеленчуци, протеини и ключови хранителни вещества получавате – но наистина ли получавате всички витамини, от които се нуждаете? Ако приемате мултивитамини всяка сутрин, вероятно смятате, че всичко е наред. Но дефицитът на витамини може да се промъкне при вас, дори когато мислите, че правите всичко както трябва.

Идеално балансираната диета е най-добрият начин да получите всички витамини, минерали и други хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. И все пак, въпреки вашите усилия, може да започнете да изпитвате симптомите на дефицит на витамин. Те често са фини и едва забележими, но с течение на времето липсата на определени витамини може да ви накара да се почувствате по-зле. Ако забележите някой от следните признаци, време е да си пуснете кръвни изследвания.

1. Напукани пети

Още: Това е най-полезният витамин за сърцето и кръвоносните съдове на възрастните хора

Напуканите пети са наистина грозни. Доста различни фактори могат да ги причинят. Може да забележите, че петите ви се напукват през лятото, когато прекарвате всеки ден с джапанки, или може да имате инфекция. Но има и друга по-малко известна причина и това е вашата диета - или по-скоро това, което не е в диетата ви.

Напуканите пети всъщност могат да бъдат признак за недостиг на няколко витамина. Ако ви липсват витамини B3, C или E, може да започнете да виждате пукнатини. И трите конкретни витамина играят роля в поддържането на кожата ви здрава, така че когато те са в недостиг, тялото ви ще се бори да хидратира и изглади кожата на петите ви.

2. Промени в настроението

Още: Ако страдате от висок пулс, може да имате дефицит на този витамин

Имате ли повече лоши дни от обикновено? Може би забелязвате, че настроението ви бързо се променя от лошо към добро повече от обикновено. Ако не изпитвате други проблеми, като стрес, хормонални промени или ПМС, тогава недостигът на витамин може да е причината за внезапните ви промени в настроението.

Още: Ако страдате от висок пулс, може да имате дефицит на този витамин

Липсата на определени витамини, минерали и други хранителни вещества може да ви направи по-податливи към промени в настроението и дори проблеми с психичното здраве. Липсата на омега-3 мастни киселини може потенциално да увеличи риска от депресия или дори да влоши симптомите ви, ако вече живеете с депресия. Недостигът на витамин В (фолат) и магнезий също се свързва с депресия.

Още: Лекар: Този плод съдържа рядък витамин, полезен е за червата и черния дроб

3. Кървящи венци

Ако венците ви кървят, когато използвате конец за зъби или миете зъбите си, най-често срещаният виновник обикновено е гингивит или заболяване на венците. Но проблемът ви може да не е непременно с венците – в някои случаи венците ви може да кървят поради липса на витамин С. Според изследване дори лекият дефицит на витамин С може да увеличи риска от кървене на венците.

4. Промени в зрението

Не, не е нужно да ядете по кило моркови, за да поддържате очите си в добра форма. Но имате нужда от определена група хранителни вещества във вашата диета, за да продължите да виждате ясно, особено в тъмни или слабо осветени места.

Витамините А, С и Е са ключови за здрави очи и добро зрение. Ако ви липсва някое от тези хранителни вещества, ефектите могат да се проявят чрез внезапни или постепенни промени в зрението ви. Дефицитът на витамин А, например, може да причини състояние, наречено ксерофталмия, което води до затруднено виждане през нощта или при слабо осветление. Ако нивата на витамин А продължават да остават ниски, това също може да изсуши слъзните ви канали и очите.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес