Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

26 юни 2024, 13:11 часа

В някои случаи човек може да е неудобен просто заради характеристиките си. Но понякога непохватността е сигнал, че е време да се прегледате от специалист.

Ако никога не сте счупили случайно чаша, не сте удряли малкия си пръст в мебели или не сте се спъвали неочаквано, можете да се смятате за късметлия. Повечето хора се държат непохватно от време на време. И като цяло в това няма нищо ненормално или срамно - случва се, че вече е там. Остава само да се примирите с това и да премахнете последствията.

В някои случаи обаче тромавостта може да е първият признак на доста сериозни или дори смъртоносни диагнози.

Разбира се, няма място за паника. Това, че сте непохватен в живота, не означава, че дните ви са преброени. Има някои допълнителни признаци, които показват, че непохватността не трябва да се пренебрегва. По-добре е да посетите лекар.

3 необичайни симптома на Алцхаймер, които всеки трябва да знае

Какво ви казва непохватността?

Има няколко заболявания, които предизвикват развитието на непохватност. Това е например:

·         Болестта на Паркинсон;

·         хормонална дисфункция;

·         проблеми със зрението;

·         Болест на Алцхаймер;

·         микроинсулти;

·         хидроцефалия;

·         невропатия.

Все по-често започнаха да ви се случват инциденти

Известна степен на непохватност е напълно естествена. Всеки средностатистически човек има моменти, когато случайно събаря халба с питие, например. Понякога това се случва на фона на силен стрес.

Ако обаче не сте били необичайно тромави през целия си живот и напоследък все по-често се наранявате на най-неочаквани места, е напълно възможно да се консултирате с лекар и да се опитате да разберете причините за случващото се.

Може ли пиенето на тази гореща напитка да предотврати появата на Алцхаймер

Обикновените задачи са се превърнали в предизвикателства

За човек, който работи много на компютър, няма да е трудно бързо да въвежда текст. И за един спортист обикновено ще бъде доста лесно да ходи.

Но ако обичайните неща, с които преди не е имало проблеми, са се превърнали в тежко бреме, тогава съществува риск неочакваното неудобство да показва наличието на определени диагнози.

Непохватността се появява внезапно

Някои хора не са били много спретнати и сръчни от детството си и с годините проявите на тези качества вече не ги изненадват особено. И приятелите и роднините понякога се трогват от тази черта на характера.

Но ако започнете да се хващате, че мислите, че поведението ви се е променило твърде драматично, време е да алармирате. Особено опасно е, ако тромавостта внезапно се прояви и започне да се развива в рамките на няколко часа или дни.

Важно!

Въпреки че внезапното увеличаване на тромавостта може да е признак на скрит здравословен проблем, има и други обяснения. Например, понякога може да станете по-малко бдителни поради липса на витамини или поради дехидратация.

Така че във всеки случай самодиагностиката е лоша идея: по-добре е да се доверите на специалистите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес