Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 храни, които ядем всеки ден, но те водят до инсулинова резистентност

21 април 2024, 09:30 часа

Някои от храните, които консумираме, могат значително да повлияят на метаболизма и здравето ни, което води до проблеми като инсулинова резистентност.

Тези „най-лоши закуски“ често са пълни с рафинирани захари, нездравословни мазнини и преработени съставки, които повишават нивата на кръвната захар и нарушават способността на тялото ни да регулира инсулина. 

Диетологът д-р Крутика Нанавати споделя 2 такива храни - сладки енергийни блокчета и крекери. 

Лекари: Този плод помага при инсулинова резистентност

Храните, които провокират инсулинова резистентност 

Д-р Нанавати споделя, че блокчетата гранола, плодовите блокчета и други сладки енергийни блокчета, които често се рекламират като здравословни варианти, може да нямат толкова голяма хранителна стойност, колкото си мислим. Тя също така отбелязва как тези преработени закуски могат да навредят на метаболизма и да причинят инсулинова резистентност. 

"Твърде много захар може да предизвика бързи промени в нивата на кръвната захар. Това може да доведе до проблеми с инсулина и инсулинова резистентност. Рафинираните зърна и изкуствените подсладители могат допълнително да изострят тези проблеми", обяснява диетологът.

Крекери, картофен чипс, царевичен чипс или тортила, обикновено съдържат рафинирани зърна, високо съдържание на натрий и нездравословни мазнини. Д-р Нанавати предупреждава: „Подобно на сладките закуски, крекерите, направени от рафинирани зърна, нямат фибри и могат да причинят скокове на кръвната захар.“

Експертът добавя, че консумацията на прекомерни количества натрий може да доведе до задържане на вода и високо кръвно налягане и натоварва метаболизма.

„Нездравословните мазнини, като частично хидрогенираните масла, открити в крекерите, насърчават възпалението и могат да увредят здравето на червата и да повлияят на метаболизма“, споделя диетологът. 

Лекар: Тези симптоми издават инсулинова резистентност - всеки трябва да ги знае

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес