Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците, които НЕ трябва да засаждате до патладжана

26 март 2024, 06:33 часа

За да отгледате добра реколта от патладжан, първо трябва да го засадите правилно. На първо място е важно да знаете, че има някои култури, които не трябва да се засаждат до патладжаните.

Зеленчуците, които не трябва да засаждате до патладжана

По-специално, това са домати, защото и двата зеленчука са атакувани от еднакви вредители. По същата причина не трябва да засаждате патладжани до картофи, защото тогава и двете култури могат да станат жертви на колорадския бръмбар.

Но ако искате да засадите чушки наблизо, не забравяйте, че трябва да спазвате разстояние от 70-80 сантиметра между лехите и патладжаните.

Най-доброто време за засаждане на чушки и патладжани за разсад през 2024 г.

Какво можете да засадите до патладжана?

Ако искате да засадите този зеленчук не на открито, а в оранжерия, тогава трябва да вземете предвид и правилата за съседство в градината.

И в двата случая подходящи съседи за патладжана са:

  • краставици;
  • пипер;
  • царевица

В оранжерията, както и в градината, не може да засадите патладжана до картофи и домати.

Отглеждане на патладжан

Патладжаните се считат за едни от най-взискателните в хранително отношение. При липса на необходимите вещества растенията не дават голям брой плодове. Реколтата се оказва оскъдна.

Разсадът на патладжан трябва да се засажда само в добре подхранена почва. През есента почвата може да се обогати с угнил оборски тор или компост.

През пролетта в лехите можете да добавите дървесен прах, доломит и костно брашно.

След засаждането в идеалния случай всяко поливане на растенията трябва да бъде придружено с малка порция тор. В зависимост от фазата на развитие се препоръчва редуване на различни видове торене.

Патладжанът реагира добре на торене с пресни пилешки изпражнения, оборски тор или тор на тяхна основа, както и с пепел. Ако се използва пилешки тор, той трябва предварително да се разреди с вода.

Патладжанът обича калиеви торове като калиев монофосфат и калиев хумат. По време на образуването на плодове трябва да се прилагат калиеви торове.

Можете да поливате насажденията с разтвор на урея по 5-6 пъти на сезон или да поръсите пепел под корените.

Патладжаните често страдат от кореново гниене. Следователно те изискват превантивни обработки, като се започне от периода на разсад. След засаждане на постоянно място се препоръчва растенията да се третират с противогъбични лекарства поне 3 пъти на сезон. За целта можете да използвате всеки фунгицид. 

Патладжан - лекар разкри как влияе на холестерола

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес