Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се усукват листата на доматите?

17 юли 2024, 11:32 часа

Много градинари забелязват, че листата на отглежданите от тях растения започват да се усукват - по-специално става въпрос за доматите и понякога за чушките, чиито листа са силно деформирани, стават мехурчета в централната жилка, тесни и понякога асиметрични.

3 сорта домати, които може да засадите през юли - ще берете до октомври

Може да се изненадате, но този „феномен“ няма нищо общо с болестта, а е свързан с увреждане на растенията от хербициди.

Причини за извиване на листата на доматите

Откъде могат да дойдат хербицидите в градинските лехи? Един от начините за „замърсяване” е чрез трева от тревни площи, третирани с тези вещества. Хербицидите също се натрупват върху зърнена слама и компост до две години.

Когато компостирате трева или слама от полета, където са използвани хербициди за борба с плевелите, тези вещества се запазват. Те се натрупват и в оборски тор. След компостиране ефективността на хербицидите не намалява.

И въпреки че много градинари не използват оборски тор, те разчитат на компост, вермикомпост и гранулиран тор. Чрез тези средства хербицидите навлизат в почвата и растенията.

За да разрешите този проблем, трябва да премахнете повредените листа и да третирате растенията със стимулиращи лекарства. С течение на времето подрязаните растения ще развият здрави листа.

Хуминови препарати също могат да станат помощник в тази трудна задача.

За да растат здрави доматите, те се нуждаят от правилното торене. За целта пепелта е идеален вариант.

Защо пепелта е полезна за растенията:

  • съдържа много полезни макро- и микроелементи;
  • пепелта съдържа калий, който е незаменим за растежа и развитието на всякакви растения;
  • съдържащият се в нея фосфор е във форма, в която се усвоява най-добре от растенията;
  • пепелта ще предпази разсада от вредители и болести.

Подготовката на тора е много проста. Няма нужда да разреждате или настоявате каквото и да било. Достатъчно е да смесите 2 супени лъжици дървесна пепел с 5 супени лъжици пясък. Сместа се поръсва върху почвата около храстите. Слоят трябва да бъде приблизително 0,5 см. След това полейте растенията и поръсете малко суха почва отгоре.

Разсадът се подхранва с този пепелен тор месец след покълването или 2 седмици след пикиране.

Младият разсад може да се полива с пепелна инфузия, която се приготвя от 1 супена лъжица пепел и литър вряща вода. Оставете да престои един ден и прецедете, преди да полеете насажденията.

В жегата поливайте доматите само по този начин

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес