Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се къдрят листата на пипера?

06 януари 2024, 13:00 часа
Реклама

Ако отглеждате люти или сладки чушки, вероятно сте запознати с проблема с къдренето на листата. Листата могат да се къдрят както при разсад, така и при възрастни растения пипер. Свиват се като лодка или се навеждат. Понякога те се деформират и образуват гънки.

Защо се случва това и какво да правим?

Предлагаме да разберете всички възможни причини, поради които листата на пипера могат да се къдрят.

Причина 1: Вредители

Когато нещо не е наред с листата, винаги първо подозираме вредители. Особено ако чушките са с извити листа надолу. Разсадът може да бъде нападнат от паякообразни акари от стайни растения или от листни въшки, ако техните ларви са били в земята.

Какво да направите: Преди всичко внимателно прегледайте растенията. Ако чушките изглеждат леко увехнали въпреки влажната почва или ако има малки тъмни или жълти точки по гърба на листата, най-вероятно имаме паяжинообразни акари. Това е много опасен вредител, който безмилостно и бързо унищожава напълно растенията. Затова не препоръчваме да губите време и да използвате народни средства.

При засаждане на пипер на открито - не допускайте тези грешки

Причина 2: Топлина и сух въздух

За да отглеждаме разсад от пипер, правилно използваме най-светлия и слънчев перваз на прозореца в къщата. Понякога се случва така, че изобилието от слънчева светлина, заедно с топлината от радиатора, изсушава въздуха. И температурата на такъв перваз на прозореца в слънчев пролетен ден може да надхвърли оптималната.

При горещо време листата на пипера се къдрят, за да се намали площта на листната плоча и съответно да се изпари по-малко влага. Особено в такава ситуация страдат младите разсади с два или три истински листа. Листата изглеждат увиснали, ръбовете се извиват навътре. Котиледонните листа са спираловидно усукани.

Какво да правим: Използваме всяка възможност да създадем нормални условия. Поставяме овлажнител до разсада. За времето, когато слънцето грее директно през прозореца, засенчваме растенията с вестници. Ако навън няма студ, можете леко да отворите прозореца. И окачваме мокри кърпи на радиатора, за да овлажняваме въздуха.

Причина 3: Липса на светлина

Не всеки има късмет с топли, слънчеви первази. Някои градинари трябва да отглеждат разсад на северни прозорци, където разсадът е принуден да се бори за светлина. Често можете да наблюдавате следната картина: горните листа на чушките се огъват, стават асиметрични и изглеждат „сгънати“. Причината е неравномерният растеж на листата. Липсата на светлина кара вените на листата да растат по-бързо от останалата част от листното острие. В резултат на това листът се деформира.

За да отгледате богата реколта от ПИПЕР в градината, трябва да научите ТОЗИ важен трик

Какво да направите: Единственото, което можете да направите в тази ситуация, е да използвате изкуствено осветление. Или просто изчакайте слънчево време и поставете контейнери с разсад на слънце. При нормално осветление листата ще възвърнат нормалната си форма.

Причина 4: Лоша почва

Нямахме време да подготвим почвата предварително, не купихме правилната или я купихме и вътре имаше само торф - всичко може да се случи. Когато разсадът расте в бедна почва, може да му липсват хранителни вещества. Това се случва рядко, но все пак се случва - листата бледнеят, придобиват жълтеникав оттенък и се накъдрят надолу, притискайки стъблото.

Какво да направите: Храненето идва на помощ. Най-добре е да използвате комплексен тор “За домати и пипер”, “За пипер и патладжан”. Той ще съдържа всички необходими макро- и микроелементи в необходимите пропорции.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес