Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо да засадите луковици през ноември в домашната градина?

02 ноември 2023, 20:11 часа

Ноември е месец за почивка, топла супа и красиви есенни гледни, но и за още нещо – засаждане на есенни луковици като лалета, нарциси и алиум във вашата градина. Този месец температурите са по-ниски, но въпреки е много подходящо за тази дейност.

Реклама

Защо да засаждате луковиците през ноември?

Отлагането, като мотиватор

Понякога крайният срок може да е най-големия мотиватор да започнете. Ноември е последният ви шанс да засадите есенни луковици, ако искате да се насладите на красиви цветове през пролетта.

Прекарвайте повече време в градината

По-хладното време е много подходящо за работа в градината, защото няма да ви измори жаркото слънце допълнително.

Ето какво трябва да засадим в градината през ноември

Оценяване на работата през годината

През ноември може да оцените вашия двор и градина и да видите какво сте направили най-добре и какво сте пропуснали. С всички листа от дърветата и трайните насаждения, отрязани за зимата, можете да видите голямата картина на това кои области могат да използват за засаждане на нови луковици. Точно те през пролетта ще са първите, които да разкрасят вашата градина. През ноември най-добре ще прецените къде да засадите лалета, зюмбюли или нарциси, защото градината е тиха и спокойна.

Температури през ноември

Най-важната причина да засадите луковици през ноември е, че температурите обикновено са идеални за засаждане на луковици. Те се нуждаят от слънце, въздух, вода и правилните температури.

Есенните луковици се нуждаят от ниски температури, за да произведат цветна пъпка. Те обаче също трябва да бъдат засадени при правилните температури, за да установят здрава коренова система. Най-доброто време за засаждане на есенни луковици е, когато температурите ви са 15 през деня или по-ниски.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес