Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на хризантеми през есента - какво трябва да знаем

03 октомври 2024, 14:25 часа

Есента е времето, когато повечето градинари са приключили с основните задачи, но продължават да търсят начини да подобрят градината си. Природата започва да се подготвя за зимния сън, но за опитния градинар това е идеалният момент за пресаждане на растения. Ако искате да добавите цвят и свежест в градината през следващата година, хризантемите са перфектният избор за есенно засаждане.

Защо да засадите хризантеми през есента?

Хризантемите са изключително универсални и издръжливи растения, които могат да се пресаждат дори когато са в пълен цъфтеж. Тяхната устойчивост на есенните температури ги прави идеални за този период от годината. Още повече, това е времето, когато растението може да насочи всичките си ресурси към укрепване на кореновата си система, което ще осигури по-добро развитие през следващата година.

Това подрязване на хризантеми ги кара да цъфтят обилно

Подготовка на лехите и пресаждане

Първата стъпка в процеса на засаждане на хризантеми е подготовката на почвата. След като оформите новите лехи, важно е да проверите дали те имат подходящ дренаж. Ако почвата е прекалено тежка, добавете едър пясък в дупките за засаждане, за да избегнете задържане на вода около корените.

Преди да извадите хризантемата за пресаждане, земята около нея трябва да бъде добре навлажнена. Това ще улесни изваждането на растението и ще предотврати нараняване на корените. Ако решите да разделите храста, използвайте остър нож, за да направите чист разрез. Това ще ви даде възможност да получите две растения от едно, което е чудесен начин да разширите градината си с минимални усилия.

хризантеми

Поливане и грижи след засаждането

След като сте засадили хризантемите на новото им място, не забравяйте да ги полеете обилно. Важно е водата да се абсорбира в почвата, а не да се натрупва на повърхността. Ако есента е суха, поливайте растението на всеки два дни, докато то свикне с новите условия.

Хризантемите имат нужда от редовно подхранване след пресаждането, за да могат да се вкоренят успешно. Седмица след засаждането използвайте суперфосфат, който ще им осигури необходимите хранителни вещества. За да подпомогнете вкореняването, е добре да отрежете цветовете на растението, за да не губи енергия в поддържането им.

Поливане на хризантемите през есента - как е правилно да се прави

Оптимални условия за успех

Температурата играе ключова роля при засаждането на хризантеми. Най-добре е да пресадите растението, когато температурите не надвишават 5 градуса по Целзий. При тези условия хризантемата насочва усилията си към укрепване на корените, което ще осигури успешното й развитие през следващата година.

Есенното засаждане на хризантеми е чудесен начин да подготвите градината си за следващата година. Ако следвате правилните стъпки – от подготовката на лехите до редовното поливане и подхранване – ще се радвате на красиви цветя, които ще внесат цвят и живот в есенната градина. Хризантемите не само ще красят вашата градина, но и ще ви дадат възможността да ги размножите и да се наслаждавате на още повече красота всяка година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес