Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете това след картофите и реколтата ще бъде 2 пъти по-богата

17 септември 2024, 13:44 часа

За да бъде реколтата от зеленчуци успешна и качествена, е необходимо да се редуват културите в лехите. Това означава, че след картофите градината трябва да бъде засадена с нещо друго, тъй като това ще даде негативен ефект върху реколтата.

Освен това един и същи зеленчук, отглеждан на едно място от година на година, ще черпи едни и същи вещества от почвата, в резултат на което добивът му ще намалее.

Картофите ще издържат цяла зима дори в най-влажното мазе, ако сложите това до тях

Картофите могат да се засаждат максимум на едно място в продължение на 2 години подред; на 3-тата година мястото трябва да се промени. За да бъде реколтата богата е добре да знаете какво точно може да се засади след картофи. Списъкът с култури е доста голям, така че определено ще имате какво да засадите в района, където са растат картофите.

Какво да засадим след картофи в градината?

След картофите можете да засадите в лехите краставици, домати, спанак, моркови, репички, босилек и различни зеленчуци. Освен това цвеклото ще расте добре в градината след картофите, тъй като тези зеленчуци не се конкурират помежду си за хранителни вещества. Градинарите с опит са на мнение, че е добре да засадите лук след картофи, тъй като те ще дадат щедра реколта и ще подобрят структурата на почвата.

Бобовите растения наторяват добре почвата с микроелементи, така че след картофите можете да засадите грах и боб.

Зърнените култури се засаждат като зелено торене. Най-популярни са овесът и ръжта, които трябва да се засяват преди зимните студове. До пролетта те ще обогатят района с хранителни компоненти и ще убият патогенните гъбички.

Картофените храсти потискат растежа на плевелите в района, но в същото време извличат много фосфор и азот от почвата, така че преди засаждането на други зеленчуци, мястото трябва да се третира с подходящи торове.

Какво не трябва да засаждате след картофи?

Няма да е напълно успешно засаждането на патладжани, чушки и чесън след картофи, които могат да поемат всички болести от почвата. Почвата няма да бъде достатъчно хранителна за зеле и сладки пиперки. Също така не трябва да засаждате ягоди или малини след картофи.

Защо не трябва да държите картофи в хладилника

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес