Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете ТОВА до морковите, за да се радвате на чудесна реколта

03 август 2023, 15:07 часа
Реклама

Тайната на градинарите за чудесна реколта е придружаващото засаждане. Има растения, които засадени едно до друго, ще си помагат и подобрят растежа си. Това е добра идея и за контрол на многогодишните плевели в градината.

Какво мога да засадя с моркови, за да предотвратя морковените мухи?

Засадете близо до морковите растения със силно миришещи листа, като праз и лук или билки, включително магданоз и мента. Това може да помогне за предотвратяване на морковени мухи, защото миризмата ще ги обърка. Това не е напълно сигурен метод, така че ако искате да защитите морковите създайте физическа бариера, за да ги спрете, вместо да разчитате изключително на придружаващо засаждане

Морковите: Изненадващо полезни и изключително нужни в менюто

Зеленчуци, които да засадите до морковите

Зеле – Морковите затрудняват зелевата муха да атакува зелето чрез зеленината си или като приютяват хищни насекоми, които поглъщат яйца или ларви на зелева муха.

Маруля – Морковите растат под земята с малки листа, а марулята има малки корени и много листа по повърхността. Това прави марулята чудесна за придружаващо засаждане с моркови, особено ако градината ви е малко и пространството ограничено. Листата на марулята също така ще прави сянка на морковите, като осигури и защита срещу конкуренция с някои плевели.

Кога да съберете реколтата от моркови? Градинарите съветват

Боб и грах – Морковите харесват почва, която е богата на азот, а бобът и грахът го осигуряват. Ако изберете това съчетание, внимавайте да не комбинирате с лук, тъй като те ще попречат на растежа на граха и боба.

Домати – Доматите ще осигурят на морковите сянка и ще ги поддържат хубави и прохладни

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес