Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете тези растения в градината и мишките няма да я доближат

16 септември 2024, 19:10 часа

Мишките са много опасни вредители. Капаните и отровите не могат да се нарекат безопасни методи за борба с тях, особено ако в градината играят малки деца и домашни любимци. Затова си струва да опитате безопасен метод за засаждане на определени растения. Засаждането на определени растения показва висок степен на ефективност при унищожаването на гризачи. Те включват нарциси, лавандула, кориандър.

Растенията, които отблъскват мишките от градината

Нарцис - малко хора знаят за тази особеност на това цвете. То е най-страшният враг за мишките. Ако просто го засадите около периметъра на градината, ще защитите най-уязвимите растения. Можете също така да засадите нарциси близо до мястото, където съхранявате реколтата си.

Билките, които трябва да засадите в градината - те гонят мишките

Интересен факт е, че ароматната лавандула е неприятна и за гризачите. Ето защо можете да организирате декоративни насаждения в близост до вилата ви. Но можете също да засадите тези цветя около периметъра на градината ви.

Кориандър - ако обичате тази подправка, засадете я по-гъсто: мишките ще избягат от градината ви. 

По отношение на отглеждането на лавандула в градината, ползите от това са многобройни. Ароматът на лавандула е известен със своите успокояващи и релаксиращи ефекти. Отглеждането на ароматна лавандула във вашата градина ще ви позволи да се насладите на нейния аромат и ще създадете спокойна атмосфера около вас.

Естетична градинска декорация: Цъфтящата лавандула изглежда изключително добре в градината. Нейните живи лилави или сини цветове ще добавят цвят и интерес.

Лавандулата има естествени репелентни свойства и може да помогне да предпазите насекоми като комари или мухи от вашата градина. Нейният аромат отблъсква много вредители.

Оптималното време за засаждане на лавандула е пролетта или есента. Подгответе дупките, разстоянието между тях трябва да бъде около 30-45 см. Поставете растенията в дупките, уверете се, че корените са напълно покрити с почва и уплътнете почвата около тях. След засаждане осигурете на растенията редовно поливане, особено през първата година. Добрата подготовка на почвата играе важна роля за успешното отглеждане на лавандула. Лавандулата предпочита почва с неутрална или леко кисела реакция. Ако почвата ви е твърде кисела, можете да добавите варово брашно или дървесна пепел, за да намалите киселинността.

За успешно отглеждане на лавандула е важно да изберете правилното място. Лавандулата обича слънчево място и добра циркулация на въздуха. Изисква добре дренирана почва и не понася излишната влага. Помислете за климата във вашия район и изберете място, където лавандулата ще получава достатъчно слънчева светлина.

Има много разновидности на лавандула и всяка от тях има свои собствени характеристики. Изберете сорт, който отговаря на вашия климат и вземете предвид неговия размер. Някои сортове може да са по-компактни и идеални за отглеждане в контейнери, докато други сортове може да имат по-ярки цветя или по-силен аромат.

Въпреки че лавандулата е непретенциозно растение, тя изисква известни грижи. Важно е почвата около растенията да се поддържа влажна, но да не се преполива. Поливайте растенията редовно, особено в горещо време. Премахнете плевелите и мъртвите цветя, за да насърчите пълноценен растеж и цъфтеж.

С тези 2 съставки мишките сами ще избягат от дома ви

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес