Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете тези цветя до пипера, за да е богата реколтата му

01 април 2024, 09:56 часа
Реклама

Някои цветя са изключително ценни съседи на пипера. Опитните градинари засаждат до него невен, настурция и петиния. 

Цветята, които да засадите до пипера

Римската лайка повишава устойчивостта на пипера към различни заболявания, но когато се засажда на близки разстояния.

Добре е да засадите невен до чушките, тъй като корените на това цвете отделят вещество, което предпазва почвата от нематоди и убива гъбичките, вредящи на чушките и другите зеленчукови растения.

Правилно засаждане на разсад пипер - ето какво трябва да знае всеки градинар

Популярното пъстро цвете настурция също е добър съсед на чушките, а гниещата му през есента листа ще обогатят почвата.

Тъй като принадлежат към едно семейство, петуниите се отглеждат успешно заедно с чушките. Гераниумите (пеларгониумите), засадени заедно с чушките, прогонват японските бръмбари с етеричните си масла. Това са много опасни насекоми вредители, които увреждат огромен брой градински и зеленчукови култури, включително и чушките.

Според наблюденията на опитни градинари босилекът, копърът и кориандърът ще станат най-добрите спътници на чушките в градината. Има над 50 различни сорта босилек, които могат да се отглеждат с чушки. Сред тях има сладки сортове (лимонен, ментов, канелен) и зеленчукови (класически, едролистен). И всички ще виреят еднакво добре до чушката. А сортовете с ярко лилава зеленина също ще придадат на градината декоративен вид.

Отглеждането на босилек до чушки е изключително ценно. Смята се, че трипсите, мухите и комарите не обичат миризмата на босилек.

Копърът и кориандърът, засадени до чушките, помагат за отблъскването на листните въшки от растенията и привличат полезни насекоми в градинската леха, включително калинката.

Риганът, дивият чесън и магданозът също са добри съседи на пиперовите храсти и могат да се отглеждат заедно с чушките без никакви отрицателни ефекти.

Възможно ли е да засадите люти и сладки чушки една до друга?

Изглежда, че сладките и лютите чушки са сходни по много характеристики, което означава, че могат успешно да растат рамо до рамо. Но това не се препоръчва поради една специфична нерта. Биологичните характеристики на пипера са такива, че той принадлежи към т. нар. самоопрашители.

Тоест по принцип чушките не се нуждаят от опрашване с прашец от други растения, за да образуват плодове. И съответно близостта им с люти чушки ще доведе до опрашване на пипера - той също ще стане лют. 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес