Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете чесъна до това и всички ще завиждат на реколтата ви

15 май 2023, 17:58 часа

Всички градински насаждения се нуждаят от хранителни вещества, слънчева светлина и влага, за да дадат богата реколта. Но някои от тях се нуждаят от правилните съседи - в случая, ако засадите чесън до тях реколтата им ще е по-богата. 

Сам по себе си чесънът е идеален съсед за почти всички основни култури в градината. Но той задължително трябва да е в съседство с определени растения.

Той помага за отглеждането на богата реколта от плодове, предпазвайки насажденията от болести и вредители. Но има и изключения.

Полейте доматите само 2 пъти с това и ще берете реколта до късна есен

Културите, до които трябва да засадите чесън

Чесънът се разбира добре с домати, предпазвайки ги от паякообразни акари, листни въшки, белокрилки. В същото време рискът от инфекция с фитофтора се намалява.

По отношение на краставиците градинарите нямат консенсус. Някои са на мнение, че чесънът забавя растежа на краставиците, други настояват, че без него справянето с бактериозата и листните въшки е много по-трудно.

Чесънът може също така да предотврати появата на бълхи и гъсеници в зелето, да предпази ягоди от червеи и охлюви. Също така той "се разбира" добре с маруля, копър и магданоз.

Учен разкри какво се случва с мозъка ни, когато ядем чесън

Само две култури не харесват присъствието на чесън наблизо. Ако планирате да отглеждате боб и грах в градината си, лехите с чесън трябва да бъдат далече от тях.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес