Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да увеличите размера на пипера, отглеждайте го ТАКА

26 юни 2023, 13:44 часа

Правилното отглеждане на пипера изисква някои важни стъпки, които ще ви помогнат да постигнете по-голям растеж и обилна реколта. В следващите редове ще ви представим някои ценни съвети, които трябва да имате предвид при отглеждането на пипера в градината си.

Реклама

Първа стъпка - премахване на короната

Пиперът започва да се разклонява, когато достигне височина от 15-20 см. На мястото на разклонението се образуват първите цветни пъпки, които се наричат корона. За по-добро разклоняване на храста е важно да отстраните развитите коронни пъпки.

На какво разстояние се сади пипера един от друг - за богата реколта през лятото

Втори етап - премахване на излишните разклонения

Растенията обикновено образуват две или три разклонения. Трябва да оставите най-силното разклонение с коронни пъпки, а останалите да бъдат премахнати. Скелетните клони ще образуват храста и трябва да се подреждат така, че основното стъбло да образува разклонение в центъра на зародиша. При всяко следващо разклонение се повтаря същата процедура.

Трета стъпка - премахване на безплодните издънки и долните листа

Периодично трябва да проверявате растението и да премахвате безплодните пъпки, които се формират под основните стволови клони. Също така трябва да премахнете листата, които не участват в храненето на пъпките, но смучат растителните сокове. Премахвайте и повредените храсти и болни листа за да поддържате здравето на растенията.

Задължително направете това със семената за пипера преди да ги засеете

Четвърта стъпка - прихванете скелетните клони

Когато пиперът образува достатъчно плодове, можете да ускорите растежа им като притискате точките на растеж на основните клони. Това насочва силите на растението към вече съществуващите плодове и помага за по-бързото им узряване.

При отглеждането на пипера е важно да помислите за схемата за засаждане още от етапа на разсаждане. Структурата на високите сортове, при които всяко разклонение се развива отделно, също е от значение. Ако следвате тези важни стъпки и се грижите правилно за пипера, той ще ви отблагодари с изобилие от зрели плодове и голяма реколта.

Направете това и пиперът ще узрее по-бързо

Важно е да помните, че светлината играе ключова роля за формирането на пъпките, растежа и узряването на плода. Уверете се, че растението получава достатъчно светлина за успешното му развитие. И накрая, не забравяйте да поддържате растенията здрави и да ги защитавате от болести и вредители.

Следвайки правилните стъпки за отглеждане на пипера и като му осигурите подходящи условия за растеж, вие ще имате здрави и дащни растения. Със своята вкусна и сочна реколта, пиперът ще ви зарадва и ще допълни вашата градинска глезотия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес