Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връхно гниене на доматен цвят: как да го познаем и да реагираме

06 август 2024, 14:44 часа

Връхното гниене на доматения цвят е често срещан проблем за градинарите. Причината се крие в неспособността на растението да абсорбира достатъчно калций, за да узреят плодовете.

За щастие, това състояние може да бъде предотвратено.

Как се проявява гниенето на цветовете при доматите?

Когато един домат цъфти добре, започват да се образуват малки плодове. Листата могат да бъдат здрави, изобилни и зелени. Но по време на формирането на плода могат да започнат да се появяват малки дефекти. Връхното гниене на цвета на доматите започва като малко петно, но в крайна сметка може да доведе до разваляне на целия плод.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Симптоми на цъфтеж и гниене на домати

Връхното гниене на цвета на доматите започва по време на етапа на образуване на плодовете, но повредата не е задължително да се вижда с просто око, докато плодовете не започнат да узряват.

Гниенето обикновено се появява в цветния край на плода, но понякога може да се появи и отстрани. Лезиите, които се появяват отстрани, са подобни на слънчево изгаряне на домати. С течение на времето лезията се разпространява, става по-тъмна и след това черна, месото омеква, а кожата на плода се втвърдява. По същество доматът започва да гние.

Какво причинява гниене на дъното на домата?

Гниенето на цветята може да бъде физиологичен проблем или може да бъде причинено от неблагоприятни условия като замръзване или суша, но и в двата случая виновникът най-често е липсата на калций, било то в почвата или неспособността на растението да го абсорбира.

Високите температури и прекомерната слънчева светлина също допринасят за крайното гниене на цветовете при доматените растения. Калцият се транспортира от корените до плодовете чрез вода, така че ако сте имали суша или не сте поливали достатъчно доматите си, може да видите развитието на това заболяване.

Как да третирате крайното гниене на доматен цвят?

Тестът на почвата преди засаждане може да предотврати гниене на върха на доматите, като покаже ниски нива на калций. Ето няколко съвета:

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

·       Изчакайте почвата да се затопли до 21 C, преди да засадите разсада.

·       Използвайте вар, добавен към почвата 2 месеца преди засаждането, за да сте сигурни, че pH на почвата е между 6 и 6,5.

·       Избягвайте прекомерното торене, особено в ранните етапи на развитие на растенията.

·       Използвайте торове с ниско съдържание на азот.

·       Редовното поливане е от ключово значение. Докато вашите домати растат, уверете се, че получават достатъчно вода.

·       Поставете малко органичен мулч около растенията, за да запазите влагата.

·       Накиснете почвата около корените с калциев нитрат или калциев хлорид, разреден с вода.

Допълнителни съвети за гниене в края на цъфтежа

  • Никога не поливайте отгоре
  • Прекомерното поливане може да доведе до гниене на корените.
  • Плодовете, засегнати от гниене, трябва да бъдат отстранени и изхвърлени.
  • Ако установите, че в почвата ви липсва калций, можете да добавите малко вар или гипс или да напръскате листата, за да им помогнете да абсорбират калций.
Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес