Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли доматите да се поливат всеки ден?

18 юли 2024, 10:32 часа

Доматите са една от най-популярните зеленчукови култури в градините. Техните сочни плодове присъстват на всяка трапеза през лятото.

Най-добрият юлски тор за доматите е този 

Въпросът за правилното поливане обаче често предизвиква спорове сред градинарите. Някои смятат, че доматите се нуждаят от ежедневно поливане, докато други предприемат по-умерен подход.

Характеристики на поливането на доматите

Доматите са растения, които обичат влагата, но не понасят преовлажняване. Тяхната коренова система е дълбока и обширна, което им позволява да извличат вода от долните слоеве на почвата. Следователно ежедневното поливане може да бъде не само ненужно, но и вредно за растенията.

Честотата на поливане на домати зависи от няколко фактора. Климатичните условия играят ключова роля: в горещ и сух климат растенията се нуждаят от по-често поливане, отколкото в умерен климат.

Типът на почвата също има значение: песъчливите почви изискват по-често поливане от глинестите почви, които задържат влагата по-добре.

Нуждите на доматите от вода варират на различните етапи на растеж. В периода на активен растеж и образуване на плодове растенията се нуждаят от повече влага. След като плодовете започнат да узряват, поливането трябва да се намали, за да не се отрази негативно това на вкусовите качества на доматите.

Опитните градинари могат да определят необходимостта от поливане на домати по външни признаци. При липса на влага листата на растенията стават отпуснати, особено в най-горещата част на деня. Излишната влага води до пожълтяване на листата, напукване на плодовете и може да причини развитието на гъбични заболявания. В повечето случаи поливането на домати 2-3 пъти седмично се счита за оптимално. Важно е да се осигури дълбоко навлажняване на почвата, така че водата да достигне до корените. Този режим насърчава образуването на дълбока коренова система, което повишава устойчивостта на растенията към суша.

Методът на поливане също влияе върху здравето на доматите. Най-добре е да поливате растенията в корена, като внимавате да не намокрите листата и стъблата. Това помага за намаляване на риска от гъбични заболявания. Капковото напояване се счита за един от най-добрите методи за поливане на домати, осигурявайки равномерно снабдяване с влага.

Най-доброто време за поливане

Най-доброто време за поливане на домати е рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова активно. Това позволява на водата да попие в почвата, без да се изпарява твърде бързо и намалява риска от изгаряне на листата.

Прилагането на мулч помага за задържане на почвената влага, намалявайки необходимостта от често поливане. 5-7 см слой органичен мулч около растенията помага за задържане на влагата и регулира температурата на почвата.

Температурата на водата за поливане на домати трябва да съответства на температурата на околната среда. Поливането със студена вода може да стресира растенията и да забави растежа им. Най-подходящият вариант е да използвате утаена или дъждовна вода.

Защо се усукват листата на доматите?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес