Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове от градинарите за успешна реколта от домати

10 юни 2024, 15:14 часа
Реклама

Добрата реколта от домати зависи от много фактори, но добрите градинари разкриват своите тайни, за да може да бъдете успешни и ние. Има тънкости още преди засаждане, за да се радвате на здрава и изобилна реколта.

Тайни за добрия добив от домати

Изберете правилния сорт

За някои градинари това е очевидно, но други трябва да знаят, че избирането на сорт спрямо вашия климат е много важно. Изберете сортове с хладен климат за региони с по-кратки вегетационни сезони и сортове с горещ климат за много топли региони. Има сортове, които са по-податливи на болести, както и такива, които обещават добра устойчивост на болести като мана.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Осигурете топлина и светлина

Доматите предпочитат повече топлина, но внимавайте да не засадите домати в земята твърде рано. Температурата на почвата ви трябва да бъде постоянно между 15 до 18° градуса. Затоплете почвата с черна пластмаса няколко седмици преди това и предпазете разсада от студа с листове или покривала на редовете.

Доматите обичат и пълното слънце, така че осигурете поне 6-8 часа слънчева светлина на ден. Слънчевата светлина е като водата и те ще я поемат и ще произведат повече плодове.

До какво води прекалено поливане на домати?

Правилни условия за отглеждане

Преди засаждане добавете органични вещества. Качествен градински компост или добре угнил оборски тор, нанесен щедро, може да достави достатъчно хранителни вещества за целия сезон и ще помогне за задържане на влагата. Така растенията ще се справят добре с летните горещини.

Доматените растения също се нуждаят от пространство. Така ще имат място за растеж, а и ще се насърчи добър въздушен поток между растенията, което трябва да помогне за намаляване на заплахата от болести.

Засадете дълбоко и осигурете опора

Повечето растения трябва да бъдат засадени на същата дълбочина, на която са расли като разсад или младо растение. Но това не важи за доматите.

Когато засаждате домати, засадете малко по-дълбоко, отколкото идват в саксията, чак до долните няколко листа. Доматите се вкореняват по стъблата си, така че това им помага да развият по-силни корени.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес