Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене със сода - кога е вредно

01 юни 2024, 11:30 часа

Много градинари понякога поръсват почвата в градината със сода. Но според други това е вредно. С помощта на тази съставка някои градинари водят безмилостна битка с вредителите в градината. На първо място, това са мравки, които се считат за основните разпространители на листни въшки. Коментираната съставка се използва и там, където има проблем с гъбичките. Някои градинари дори твърдят, че нейната  употреба подобрява структурата на почвата, правейки я рохкава и още по-плодородна.

Реклама

Наистина ли содата е вредна за торене на градината?

В случая има една важна подробност - всеки градинар, който използва тази съставка в градината си, трябва да я знае. Важно е да се наблюдава реакцията на почвата след нейната употреба. Ако след първото използване забелязвате промени към по-добро, не бързайте да прилагате отново прахообразната съставка.

Торене със сода - за кои растения е най-добро

Уловката е, че в големи количества тя повишава нивото на алкалност на почвата. Това се отразява негативно на развитието на културите и следователно на реколтата. В допълнение, тази съставка може да унищожи полезните микроорганизми, живеещи в почвата, което единствено ще влоши качеството на почвата, вместо да го подобри.

Градинарите с опит споделят, че е най-добре да се опитате да увеличите плодородието на почвата с помощта на торове или други доказани средства. Що се отнася до борбата с насекоми или гъбички, дори и да няма други възможности, проверете как добавянето на сода ще се отрази на почвата. За да направите това, първоначално третирайте малка площ от почвата, за да избегнете по-големи проблеми.

Ако въпреки това решите да използвате сода в градината си, ето няколко рецепти.

За лечение на гъбични заболявания по розите разтворете 1 чаена лъжичка от продукта в литър вода и напръскайте розовите храсти. Разтворът помага за промяна на нивото на рН на листата, което прави по-трудно растенията да се заразят с гъбички.

За лечение и профилактика на късна болест по доматите се използва и разтвор на сода. Можете да пръскате растенията си с него веднъж на две седмици. Работният разтвор се приготвя от 3 супени лъжици прах, разтворен в 10 литра вода.

Има няколко правила за използване на сода в градината:

  • За да защитите ръцете си, когато работите с калцинирана сода, винаги носете ръкавици.
  • Разредете содата за хляб в топла вода, натриевият бикарбонат не се разтваря добре и губи полезните си свойства.
  • Разредете сода за хляб в пластмасов съд.
  • Когато пръскате растения, добавете малко сапун за пране към разтвора, за да полепне по-добре по листата.

Содата е показател за киселинността на почвата - вземете почва от дълбочина 20-30 см, навлажнете я малко с вода и поръсете със сода за хляб. Ако започне да бълбука, почвата е кисела, което означава, че няма да може да поддържа здравословен растеж на растенията и в случая трябва да се вземат определени мерки. 

Сода бикарбонат - как я използват опитните градинари

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес