Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с пепел през есента - как е правилно да се прави

01 октомври 2024, 11:14 часа

Начинаещите градинари считат органичните торове за безвредни, но знаят малко за последствията от неправилното им използване. Дори дървесната пепел, която се използва активно през есента, може да причини вреда. Ето как е правилно да се използва през този сезон и в какви случаи е по-добре да се откажете от нейната употреба.

За кои растения пепелта е полезна през есента?

Есенното торене с пепел повлиява изключително добре на ягодите през есента - за целта се използва по ½ чаша пепел за всеки храст. Костковите овощни култури също се нуждаят от пепелно торене, но не повече от веднъж на 3 години. При черешите и сливите се прилагат приблизително 100 грама тор. Касис и цариградско грозде също трябва да се подхранват с пепел през есента, но веднъж на всеки 3-4 години. Разход – до един литър пепел на храст.

Торене на градината с пепел - никога НЕ правете тази грешка

Със същия успех можете да добавите органична материя към лехите където ще растат краставици, зеле, домати, тикви, както и в лехите, които са приготвени за засаждане на зимен чесън и лук. От декоративни растения подхранвайте с пепел през есента божури и клематис, рози и лилии, зюмбюли, астри и хризантеми.

Торене с пепел през есента - кога е забранено

Не се препоръчва да се торят растения, които растат в кисела почва. Добавката не се използва върху земи с алкална реакция. В противен случай могат да възникнат проблеми с покълването на семената и растежа на разсада. Също така трябва да запомните, че не можете да добавяте пепел заедно с оборски тор, птичи тор и урея.

Ползи от торенето с пепел

Дървесната пепел като тор съдържа един от най-важните елементи за торене на растенията - калций . Той е необходим за нормалния растеж на зелената маса в началния етап на развитие и осигурява балансирано торене през целия вегетационен период. Това е особено важно за градинските култури, които образуват голяма надземна част, например домати, тикви, краставици.

Навременното въвеждане на пепелен тор в почвата повишава устойчивостта на растенията към вредители, помага на култивираните растения да устоят на бактериални и гъбични инфекции, подобрява вкуса на продукцията, а също така променя физичните и химичните свойства на почвата, създавайки условия за пълноценна вегетация на растения.

Торовете от дървесна пепел подобряват качеството на почвата, насищайки я с минерални съединения, които подобряват алкалните свойства на хумуса. Пепелта променя киселинността на почвата, повишава нейното pH, което има благоприятен ефект върху плододаването на растенията.

Качественият състав на почвата се подобрява значително чрез добавяне на пепел, която е естествено средство за разрохкване на почвата. Използването на пепел увеличава производителността на тежки глинести почви, улеснява механичната обработка на почвените слоеве и позволява на растенията да се развиват нормално.

Торене с пепел: Кои растения не го обичат

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес