Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с пепел - НЕ правете тези грешки

12 юли 2024, 12:35 часа

Дървесната пепел винаги трябва да се използва като тор с повишено внимание, защото освен полезна, тя може да е и вредна. Ето кои са основните грешки, които допускат градинарите, когато използват тази съставка за торене.

Как да не използвате пепел за торене?

На първо място, не можете да използвате пепел, ако в градината ви има алкална почва.

Торене с пепел: Кои растения НЕ го обичат

Второто важно правило е да не комбинирате пепел с други торове, по-специално с калцинирана сода. Третото правило, което трябва да запомните е, че не трябва да изсипвате пепел в дупката, когато засаждате разсад от домати, зеле, патладжани и чушки. В случая този тор може да изгори корените. Също така трябва да запомните, че не всички растения реагират добре на поръсване с пепел върху мокри листа. Ягодите и репичките ще има ползи от тази процедура, но краставиците могат да развият изгаряния по листата.

През пролетта дървесната пепел се нанася суха, чрез поръсване на горния слой на почвата. При подготовката на лехи за сеитба на зеленчукови култури се разпръсква по повърхността на почвата и се изкопава до дълбочината на лопатата. При засаждане на разсад или при засаждане на картофи в посадъчните дупки или бразди се внася органичен тор.

През лятото пепелта се използва за кореново и листно подхранване. Когато се прилага в течна форма, ефектът се появява много по-бързо. За кореново торене се използва инфузия на пепел или екстракт.

За да приготвите основен разтвор за торене, добавете 3 кг пепел към кофа с вода, разбъркайте и оставете за няколко дни. Преди употреба разтворът се разбърква старателно и се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Пепелта може да се използва и за директно подхранване. В този случай разбъркайте 1 чаша пепел в кофа с вода.

Екстрактът от пепел е по-ефективен тор, тъй като минералните соли се разтварят по-добре в него поради действието на гореща вода. За да се приготви екстрактът, 3 кг органична материя се заливат с вряща вода, като обемът се довежда до 10 литра. Готовият разтвор се използва на следващия ден или веднага след изстиване, разходът е 1 литър екстракт на кофа вода.

В разгара на узряването на домати, пипер, краставици, тиквички и други култури често се появява цъфтежно гниене по плодовете. Това заболяване не се причинява от инфекция, а от липса на калций, който няма време да достигне до плодовете.

Инфузията на пепел ще помогне да се справите с гниенето на края на цъфтежа не по-лошо от калциевия нитрат, но ще изисква допълнителна съставка - киселина, която превръща калциевия карбонат в хелатна форма, достъпна за растенията. Добавете 1 чаша 9% трапезен оцет или 1-2 супени лъжици лимонена киселина, предварително разтворена във вода, към разтвора с пепел.

Растенията са в състояние да абсорбират микроелементи чрез листата си. Листното подхранване дава по-бърз ефект от прилагането на торове в корена. Преди употреба пепелната настойка трябва да се прецеди няколко пъти през ситна цедка или тензух, за да се отделят неразтворените частици, които могат да запушат спрей бутилката.

Не добавяйте пепелна инфузия към смес с азотни или фосфорни торове. В процеса на химическа реакция с азота се отделя амоняк, който бързо се изпарява, поради което азотните торове не са ефективни. Суперфосфатът реагира с калиеви и калциеви карбонати, в резултат на което фосфорът се превръща във форма, недостъпна за растенията.

Торене на краставиците с пепел - 4 бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес