Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на малините през есента - 7 доказани рецепти

08 септември 2024, 00:27 часа

Много градинари забравят за малините след прибирането на реколтата. Но точно през този период малиновите храсти активно се подготвят за студа и съхраняват хранителни вещества за дългата зима. Благодарение на тези резерви те оцеляват през зимата и започват да растат през пролетта. Ето защо през есента си струва да добавите малко тор към малините, за да съберете изобилна реколта през следващата година. Но в случая е важно да знаете с какви да ги нахраните след плододаване и как да го направите правилно.

Кога е най-доброто време за торене на малини през есента?

Подхранването на храста трябва да се извърши след прибиране на реколтата, изчистване на всички плевели, изкопаване на почвата и премахване на стари, сухи и плододаващи клони. Това трябва да стане около месец след края на плододаването, но не по-рано.

Малиновите храсти могат да се торят както с органични, така и с минерални торове. Важно е да ги редувате: например ако миналата година сте използвали минерални, тази година използвайте органични торове и обратно.

Най-добритят тор за малините през септември е този

Може да използвате следните органични торове :

  • угнил оборски тор или компост - внася се веднъж на 3 години за прекопаване, разходна норма - 4-5 кг/кв.м.;
  • торф - можете да мулчирате почвата с него, като го разпръснете на слой от 10-15 см, по този начин не само почвата се подхранва, но и се защитват корените;
  • пилешки тор - трябва да се използва изключително внимателно, тъй като може да изгори корените на растението, торът се прилага само разреден с вода (пропорция 1:20) и се полива равномерно върху почвата;
  • пепел - използва се, ако е необходимо да се деоксидира почвата, след което пепелта се разпръсква около периметъра на ствола на храста.

Друг отличен тор и най-безопасният вариант е зеленият тор. Синапът или детелината могат да се засадят между редовете, след което да се окосят и да се вложат в почвата - те ще изгният до пролетта и ще увеличат плодородието на почвата. 

Минералните торове за малини включват торове, които съдържат калий и фосфор. На този етап азотът не се използва, тъй като насърчава растежа на зелената маса, тоест храстът ще расте и ще умре на студа.

Наторете малините със следното:

  • суперфосфат - 50-60 гр тор се прилага под всеки храст и след това се вкопава в почвата на дълбочина 10 cm;
  • калиев сулфат - 40 гр на храст, ще увеличи устойчивостта на замръзване на малините, може да се прилага заедно с фосфорен тор.

Преди приложението на тези торове можете първо да направите жлебове с дълбочина 20 см около храстите на разстояние 30 см и след това да нанесете тор в тях.

Важно: ако малиновите храсти са млади, тогава дозата трябва да се намали 2 пъти.

Малини - как влияят на кръвната захар

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес