Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на лука и чесъна през юни - ето как се прави

29 май 2024, 17:17 часа

В началото на лятото настъпва важен момент за подхранване на чесъна и лука, от който зависи качеството на реколтата и нейната устойчивост на съхранение. В случая е важно да се изберат правилните формулировки въз основа на нуждите на растенията. 

Торене на чесъна през юни

В случая има два варианта, които могат да се считат за оптимални. Първият е да се използват формули, закупени от магазина. Калиевият хлорид или комбинация от калиев сулфат и амониев нитрат работят добре. Но в случая е ефективна и употребата на естествени средства.

Как да подхранваме зимния чесън през май, ако е пожълтял

За да направите това, вземете зелен тор, приготвен по произволна рецепта. Универсалната рецепта за приготвянето му е следната - напълнете 1/3 от голяма кофа с плевели, откъснати от градината. Допълнете с вода и оставете на слънце за няколко дни. Прецедете. Вземете четири чашиот този концентрат и го разредете с кофа вода.

Можете също да опитате пепел от естествени съставки. За да приготвите хранителния състав, смесете десет литра вода с един кг пепел.

Подхранване на чесън през юни: инструкции стъпка по стъпка

Подгответе почвата преди да наторите - яя трябва да е рохкава и плодородна. Ако това не е така, тогава е необходимо да се подготви хумус или компост и да се разпредели на повърхността на почвата около растенията.

Изберете метод на торене - решете какъв начин на хранене искате да използвате – органичен, минерален или комбиниран.

Подгответе тора - ако изберете органично хранене, тогава трябва да подготвите хумус, компост или тор. Ако торът е минерален, тогава купете необходимите торове в магазина и ги разтворете във вода. Ако се комбинират, тогава комбинирайте органични и минерални торове в необходимите пропорции.

Разпределете тора равномерно върху повърхността на почвата около растенията. Не забравяйте да залеете получената смес с вода.

Използвайте гребло, за да преместите почвата и да я смесите с тора. Ако сте направили всичко правилно, ще забележите, че чесънът започва да расте активно, а листата му стават по-ярки и сочни.

Торене на лука през юни

Лукът има подобни изисквания и предпочитания за торене. Въпреки това си струва да изберете естествени средства. Например, запарката от коприва е отличен вариант. Разредете 1 литър концентрат в кофа вода (зеленият тор се приготвя по метода, описан по-горе).

Важно е при поливането течностра да не попадне върху самите пера на лука, в противен случай зеленчукът може да се разболее.

Повишава или понижава чесънът кръвната захар?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес