Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези растения НЕ са подходящи за отглеждане в контейнери

19 юни 2023, 17:31 часа

Градинарството се развива и дори да разполагате с ограничено дворно пространство пак може да се радвате на чудесна реколта, благодарение на засяването в контейнери и саксии.

Гъвкавостта и удобството на този вид оглеждане на растения го прави идеален вариант за градски условия, жители на апартаменти или всеки с малък двор. Но все пак трябва да знаете какво може да отглеждате по този начин и кои растения не са подходящи, поради техните специфични навици на растеж и изисквания за пространство.

ТОП 5 съвета, които да имате предвид, когато започвате зеленчукова градина

Царевица

Царевицата, известна със своите високи и величествени стъбла, може да бъде предизвикателство за отглеждане в контейнери. Корените имат нужда от дълбочина – около 2 м, а на височина растението достига до 1,5 – 3,5 м.

Освен това царевичните растения трябва да се засаждат близо едно до друго в блок, а не на редове, за да се осигури адекватно опрашване, тъй като това е култура, опрашвана от вятъра. Затова е най-добре да отглеждате царевицата на открито в земята, а не в контейнери.

Артишок

Артишокът е зашеметяващо растение с голяма, сребриста зеленина и вкусни ядливи цветни пъпки. Размерът им може да достигне до 1-1,5 м, което е основната причина защо не са подходящи за отглеждане в контейнер.

Артишокът се отглежда най-добре в добре дренирана, плодородна и дълбока почва. Корените се развиват и нарастват бързо, затова изискват повече площ. Отглеждайте артишок директно в земята в повдигнати лехи.

Най-лесният начин да отгледаме домати в контейнер

Тиква

Тиквите са лозови растения, изискващи дълбочина за добър растеж. Те имат обширни коренови системи и изпращат дълги, влачещи се лози, които лесно могат да достигнат 9 м или повече. Не бива да ограничавате растежа, като ги засадите в контейнери.

Аспержи

Аспержите са многогодишен зеленчук, който не е подходящ за отглеждане в контейнери поради дълбоко вкоренения си характер.

Вместо да отглеждате аспержи в контейнери, помислете за създаването на специално легло за аспержи във вашата градина. Аспержите виреят в добре подготвена, плодородна почва и могат да бъдат полезно допълнение към по-голяма градина.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес