Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на опитните градинари: Ето как ябълките да останат свежи цяла зима

26 октомври 2024, 21:38 часа

Ябълките са много популярен плод, ценен заради своята хрупкава текстура, сочност и сладък вкус. При неправилно съхранение обаче бързо омекват и стават неапетитни.

Тайната на успешното съхранение на ябълки

Опитните градинари разчитат на метод, който запазва ябълките хрупкави и вкусни в продължение на месеци без консервиране или дехидратиране.

По-специално, целите и неповредени ябълки трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. За това е подходящ килер или мазе. Важно е да изберете правилно ябълките за съхранение - те не трябва да имат порязвания, повреди от насекоми или „натъртвания“. По-добре дръжката да е цяла, това също ще удължи времето за съхранение на плодовете.

Прясно набраните ябълки от овощната градина са идеални, тъй като закупените от магазина сортове може да са третирани с химикали, които могат да повлияят на узряването им.

Трябва ли да се поливат ябълките през есента?

Малко известен факт е, че ябълките трябва да се държат възможно най-далече от картофите, тъй като тези зеленчуци произвеждат етилен. Този газ ускорява процеса на узряване на ябълките и ги кара да се развалят по-бързо, което кара плодовете бързо да започнат да гният.

В същото време хладната среда помага за забавяне на естественото узряване и стареене на ябълките. За допълнителна защита можете да увиете всяка ябълка поотделно във вестник. Този прост трик не позволява една гнила ябълка да засегне други, защото вестникът абсорбира отделящия се газ етилен.

Това също ще предотврати неконтролируемото разпространение на мухъл в кутията, като изолира развалените плодове от останалите.

Този метод на съхранение е най-подходящ за прясно набрани ябълки, а не за тези, които са били съхранявани известно време. Купените от магазина ябълки може вече да са били третирани с химикали или изложени на условия, които влияят на узряването им, така че използвайте ябълки от овощна градина или фермерски пазар.

За да удължите срока на годност на ябълките, следвайте следните препоръки:

  • Не променяйте температурата на съхранение, не прехвърляйте ябълки от една среда в друга, тъй като те бързо ще се развалят;
  • Ябълките могат да се третират с тънък слой парафин или пчелен восък. Но в случая преди консумация ще трябва да ги изплакнете обилно.
  • Периодично сортирайте плодовете, съхранявани за съхранение, отстранявайте развалените. Това ще предпази останалите плодове от разваляне.

Кои ябълки са най-полезни за възрастните хора?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес