Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще цъфтят целогодишно: Най-добрата естествена тор за орхидеята

22 октомври 2024, 17:05 часа

Мнозина не знаят, че това, което често изхвърляме, може да има собствена повторна употреба. Когато става въпрос за градинарство, остатъците от храна могат да служат като перфектен естествен тор, особено за орхидеи.

Вижте още: Кралицата на есенния балкон: Това растение обича по-хладното време и има красиви цветя

Орхидеите могат да внесат настроение във всяка стая и с правилна грижа могат да живеят до 20 години.

Освен със слънчева светлина и поливане, тези красиви растения виреят добре с естествени торове и определено място до прозореца. Кралското градинарско дружество на Великобритания потвърди, че тези екзотични красавици са най-щастливи, когато са поставени до прозорец със северно или източно изложение, произвеждайки красиви и живи цветя.

Експертите на KHD казаха: „Те обичат редовно поливане и пръскане, за предпочитане с дъждовна или преварена вода, а не с чешмяна вода. Много орхидеи трябва да се отглеждат в субстрат на основата на кора, а не в традиционна почва за саксии.“ След като усвоите тези основи, следващата стъпка е да изберете добър естествен тор.

Според канала на NGA Garden в YouTube, „ всичко, от което се нуждаете, са черупки от яйца“, за да поддържате орхидеите „цъфтящи през цялата година“. В информативно видео любителите на орхидеи научиха, че за начало са им нужни "три черупки", съобщава "Експрес". Можете лесно да получите черупки от яйца, ако ги използвате за закуска, обяд или вечеря, така че ги запазете, след като счупите яйцата. „Печете черупките на средна температура за пет минути“, съветва експертът от NGA Garden, „Оставете ги да изстинат, поставете черупките в малка торбичка и ги натрошете възможно най-фино.“

Експертът добави: „Поставете натрошени люспи в буркан, налейте 500 мл вода... оставете покрити за четири часа.“ След като престои, прецедете разтвора през цедка и го изсипете в бутилка със спрей, готова за употреба без никакви остатъци от люспи.

Този магически спрей не трябва да се пръска върху цветята, но когато се приложи върху други части на орхидеята, той може да насърчи здравословния растеж. Експертът съветва: „Избършете внимателно листата на орхидеята“ и „не забравяйте да избършете и гърба на листата“.

Като алтернатива водата от яйчени черупки може да се нанесе директно върху корените на орхидеята, като се осигури добър дренаж. Експертът предупреждава да не се наводнява центъра на орхидеята, за да се избегнат повреди. За оптимални резултати експертът препоръчва орхидеята да се накисва във вода от яйчени черупки за 20 минути, веднъж месечно, за да постигнете красив цъфтеж през цялата година.

Според основателя на "Градинарство" Оливия, друг добър начин да подобрите растежа на вашите орхидеи е да използвате бананови кори . Експертът установи, че този трик помага на орхидеите да цъфтят редовно, а не само веднъж годишно. Тя каза: „Вярвате или не, банановите кори могат да бъдат чудесен органичен тор, който да помогне на вашите орхидеи да цъфтят! Кой би помислил, че нещо, което смятаме за боклук, има толкова голяма стойност за нашите растения?

Вижте още: 4 растения, идеални за банята: Те абсорбират влагата и предотвратяват развитието на мухъл

„Когато за първи път чух за тази идея, бях скептичен. Но след като я опитах, повярвах. Моите орхидеи цъфтяха много рядко, може би веднъж или два пъти годишно, ако имах късмет. Но откакто използвам бананова обелка като тор, цъфти редовно, няколко пъти в годината."

Причината банановите кори да са толкова полезни е, че са богати на калий. Това е важен хранителен елемент, от който растенията се нуждаят, за да растат. Освен това подобрява устойчивостта към болести и помага за развитието на здрави корени и цветя. Оливия казва: "Калият е важен за цялостното здраве на растенията и играе ключова роля в цъфтежа. Той помага за транспортирането на въглехидрати, от които орхидеите се нуждаят за енергия, за да произвеждат цветя."

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес