Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какви торове НЕ трябва да се смесва пепелта?

05 октомври 2024, 21:47 часа

Много градинари правят сериозна грешка, приемайки пепелта за универсален тор. Торенето с нея има много предимства поради отличния състав, но има и няко недостатъци. Например, не всеки знае, че пепелта не работи добре с всички торове.

Какво не трябва да се смесва с пепел?

На първо място пепелта не трябва да се смесва с био торове. Този факт ще изненада мнозина, но пепелта е абсолютно несъвместима с някои органични торове. Те включват хумус, пилешки тор и пресен оборски тор. Препоръчва се да се поддържа дълга пауза (до един месец) между добавянето на тези съединения.

Кога пепелта се гаси с оцет - всеки градинар трябва да знае това

Торовете, които са източници на азот, също не трябва да се комбинират с пепел. Ако използвате източници на азот, трябва да избягвате добавянето на пепел. Следователно не трябва да използвате тор, когато използвате урея или амониев нитрат.

Не трябва да добавяте пепел, ако решите да използвате съединения на базата на фосфор. Освен това пепелта няма да се „сприятели“ с доломитово брашно: трябва да изберете един от двата продукта.

С изключение на всички тези торове, пепелта взаимодейства с останалите, които не влизат в тази категория.  

Ползи от торенето с пепел

Дървесната пепел е ценен естествен тор за растенията. Съставът на пепелта е много богат: съдържа манган, цинк, мед, калий до 10%, фосфор - 2-4%, калциев карбонат - до 30%. Основните минерални компоненти на дървесната пепел са калий и фосфор. Съдържа следи от азот и много малко хлор. Всички тези микроелементи са много важни за овощните дървета, декоративните храсти, иглолистните и много от широколистни култури .

Поради съдържанието на голямо количество калий и калциев карбонат, пепелта се използва като калиев тор и за неутрализиране на излишната киселинност на почвата.

Полезно е да се използва за торене на чувствителни към хлор култури: малини, ягоди и картофи. Когато засаждате разсад, добавете 2 - 3 супени лъжици пепел в дупката, разбъркайте с пръст и засадете разсада. Когато копаете градината, добавете 250 - 300 грама пепел на квадратен метър.

Полезно е овощните дървета да се торят с пепел в суха или течна форма веднъж на 3-4 години. Пепелта действа по-бързо, когато е напълно разредена във вода (100 - 150 грама пепел се разрежда в на кофа с вода).

Допустимото количество добавена пепел веднъж годишно е не повече от 50 - 80 g на 1 квадратен метър.

Пепелта се използва и като средство за борба с болести и неприятели по растенията. Разтворът на пепел се използва широко в борбата срещу брашнеста мана, листни въшки, гъсеници и троскот. Приготвяне на разтвора: 1/3 кофа пепел се оставя за два дни в 10 литра вода, след което се прецежда и обилно се напръскват растенията.

Торене с пепел през еента - как е правилно да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес