Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Розите ще цъфтят до есента, ако през август ги полеете с това

30 юли 2024, 15:52 часа

Розите се считат за най-популярните цветя, така че градинарите искат да ги поддържат цъфтящи възможно най-дълго. Всичко зависи от вида на цветето, но има някои трикове, които ще помогнат на розата да цъфти дълго до есента.Традиционно розите цъфтят за последен път през август, а до края на лятото храстите изсъхват. За да предотвратите това, приложете някои съвети.

Топ съвети за удължаване на цъфтежа на розите

Най-важно е избледнелите и болни съцветия да се отрежат своевременно. По този начин цветето няма да загуби сила поради растежа на допълнителни издънки. Ако отглеждате сорт с единични големи цветя, тогава трябва да премахнете цялото изсъхнало стъбло.

Ако розите не цъфтят, направете това

При многоцветните храсти си струва да отрежете всяко отделно цвете. Като премахнете старите издънки, можете да освободите място за нови.

Също така розовите храсти трябва да се поливат активно и да се осигури достъп до слънчева светлина. Колкото повече слънчева светлина пада върху цветята и храстите са влажни, толкова по-дълго ще цъфтят храстите. Не забравяйте да контролирате вредителите. Всички признаци на заболяване по стъблата или листата трябва да бъдат третирани с инсектициди.

Как да торим розите за дълъг цъфтеж?

Опитайте да подхраните розите 2-3 пъти през август и те ще цъфтят много по-дълго. През последния месец на лятото цветята се нуждаят от калций, цинк и азот. Многокомпонентни минерални комплекси за рози също са подходящи. Освен това можете сами да приготвите тор.

За да направите това, вземете 20 грама мая, добавете 2 супени лъжици захар към 10 литра вода. Друга рецепта се състои от 1 чаша дървесна пепел и 15 литра вода. Под всеки храст трябва да излеете 1 литър разтвор. В началото на есента мястото с рози трябва да се мулчира с дървени стърготини или слама.

Можете да използвате двоен суперфосфат и калиев сулфат, по една супена лъжица от всеки на 10 литра вода. По-добре е предварително да разтворите суперфосфат във вода, тъй като той не се разтваря добре.

Можете да използвате калиев монофосфатен тор, който е силно разтворим във вода - също 1 лъжица на 10 литра. Ако храстите са големи, тогава едно растение ще се нуждае от до 10 литра тор, за по-малки храсти - 5-6 литра. Не забравяйте, че не трябва да поливате с торове върху суха почва, първо трябва да напоите розовите храсти, по-добре е да го направите вечер и да ги подхраните сутринта или да ги полеете сутрин и да ги подхраните вечер.

Трябва ли да поливаме розите през август?

Зависи от региона на пребиваване и текущото време. Ако стане хладно и вали, розите не трябва да се поливат често, достатъчно е веднъж на 10-12 дни. Ако времето е горещо и сухо, продължете да поливаме розите около веднъж седмично. 

Лесен трик, с който ще защитите розовите храсти през горещите дни

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес