Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разтоворът, с който ТРЯБВА да полеете градината през октомври, за да се избавите от мравките

05 октомври 2024, 21:57 часа

Не е тайна, че мравките са основната причина за появата на листни въшки в градината. Ето защо есента е идеалното време от годината, когато можете напълно да избавите градината си от вредните насекоми. 

Разтвор за отстраняване на мравки, който се използва само през октомври

Октомври е времето, когато реколтата вече е прибрана и в градината има за вършене минимум работа, която остава да се направи преди нейната подготовка за зимата.

Подправката, която ще прогони мравките от градината ви само за ден

За да се извърши третиране срещу мравки, времето трябва да е топло и сухо и тогава от насекомите и тяхното потомство може да се отървате само за един ден.

Разтворът се приготвя, както следва:

  • вземете 5 литра вода;
  • добавете 2 литра керосин или бензин към течността;
  • налейте още 3 литра топла вода;
  • добавете 1 килограм готварска сол в получената смес.

Разтворът трябва да се разбърка старателно, докато солта се разтвори напълно, след което да се изсипе щедро върху мравуняка в градината. 

Важно: С посочения разтвор в никакъв случай не трябва да се поливат лехите с градински култури, както и да се използва в близост до овощни дървета, храсти и цветя.

Други методи за борба с мравките в градината

Ефективен начин за премахване на цяла колония от мравки е използването на борна киселина. За да направите това, пригответе плънка от кубчета захар, мед и сладко. Добавете киселина към стръвта. Насекомите бързо ще разпространят отровното лакомство в гнездото си. Отровата незабавно ще влезе в тялото на мравките и ще доведе до гибелта им.

Можете да закупите борна киселина на гранули или под формата на разтвор. Стръвта се поставя около мравуняка.

Много членестоноги не могат да понасят миризмата на оцет. Острият му аромат води до дезориентацията им. В резултат на това упоеното насекомо не може да се върне в мравуняка. 

В центъра на гнездото се прави дълбока дупка, в която се изсипват 5 литра 9% трапезен оцет. Дупката се покрива с филм. Оставете го за четири дни. Целта на филма е да предотврати навлизането на въздух вътре.

За да подсилите ефекта, добавете сода за хляб - 500 гр към дупката, напълнена с оцет, можете да добавите и растително масло - 1 литър. Ако нямате под ръка сода и масло, добавете пепел.

Стар градинарски трик: Как да се избавите от мравките с помощта на сода

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес