Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които НИКОГА да не засаждате до пипера

22 юни 2023, 17:44 часа

Пиперът е капризна растителна култура и за да постигнете успешна реколта, трябва да се грижите и за неговите съседи в градината. Засаждайки грешни растения до пипера, рискувате да изгубите цялата си реколта. Ето някои от растенията, които трябва да избягвате да засаждате до пипера.

Реклама

Доматите и картофите 

Доматите и картофите са често засегнати не само от вредители, но и от различни болести. Затова е препоръчително да ги избягвате като съседи на пипера. Ако ги засадите близо до пипера, рискувате да предизвикате пренасяне на вредители и болести, което може да унищожи цялата ви реколта.

Направете това и пиперът ще узрее по-бързо

Копърът 

Важно е да не засаждате копър до пипера. Копърът е доста агресивно растение и има свойството да изсмуква хранителните вещества от почвата. Ако го оставите близо до пипера, то ще конкурира с пипера за хранителни вещества и влага, което може да навреди на растежа и развитието на пипера.

Цвеклото и брюкселското зеле 

Цвеклото и брюкселското зеле са растения, които бързо абсорбират влагата и хранителните вещества от почвата. Ако ги засадите до пипера, те ще конкурират с пипера за тези важни ресурси. Това може да доведе до загуба на възможността на пипера да получи достатъчно вода и хранителни вещества, което в крайна сметка ще навреди на реколтата ви.

Поливайте пипера така и реколтата му винаги ще е богата

Краставиците 

Много градинари не препоръчват засаждането на краставици до пипера. Краставиците обичат влага, докато пиперът е по-склонен към по-сухи условия. Ако ги засадите заедно, пиперът може да страда от недостиг на вода, а това може да намали растежа и производителността му.

Фасулът 

Фасулът е още едно растение, което не трябва да се засажда наблизо до пипера. Фасулът има склонността да "задушава" пипера и да пречи на неговото нормално развитие. Затова е препоръчително да ги разделяте и засаждате на различни места в градината си.

Грешката, която е пагубна за реколтата на пипера

Запомнете, че изборът на подходящи съседи за пипера е от решаващо значение за успешното му отглеждане. Съобразете се с тези препоръки и градивно градете своята градина, където пиперът ще процъфтява и дава щедра реколта.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес