Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първото торене на доматите - колко дни след засаждането им в градината се прави

21 май 2024, 11:15 часа

Правилното и навременно торене на доматите е едно от най-важните условия за богата реколта. Най-важното сега е да разсадите и подхраните разсада навреме. Важно е да знаете кога, как и с какво да наторите доматения разсад за пръв път след засаждането му на постоянното място. 

Първото торене на доматите 

След като разсадът се установи в градинските лехи, го очакват три важни подхранвания. Най-важно е първото торене. То не трябва да се осъществява нито прекалено късно, нито прекалено рано. Торовете се прилагат за първи път 10-14 дни след разсаждането на разсадса на постоянното му място.

След това трябва да нанесете тор, докато храстите цъфтят. Следващият път торенето се извършва, когато се появят малките плодове. Завършете с торенето 2 седмици преди началото на прибирането на основната реколта.

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

С какво да торим доматите?

За първото подхранване можете да изберете торове според вашите предпочитания - минерални или биологични торове. Също така може да използвате и някои от народните методи за подхранване. 

Минерални добавки - най-простият вариант е 1 супена лъжица нитрофоска на 10 литра вода.

Можете също така да разтворите 25 грама амониев нитрат, 40 грама суперфосфат и 15 грама калиев сулфат в 10 литра вода. Разходът от този тор е 0,5-0,7 литра на растение.

Оборският тор е най-популярният биологичен тор за подхранване на тази култура. В случая в 10 литра вода трябва да разтворие 0,5 литра от тази съставка. Доматените насаждения се поливат с тази смес в корена, като за всеки корен ще са необходими по 0,5 литра от тази смес.

Ако предочитате народни лекове, може да използвате разтвор от мая. Вземете 10 грама суха мая и 2 супени лъжици захар, разтворете ги в 250 мл топла вода. Разбъркайте, оставете сместа да се настоява на топло място за 2 часа и след това разредете с 10 литра вода. Използват се по 0,5 литра от този тор за всяко растение.

Друг вариант за торене с мая - 2/3 от трилитров буркан се напълва с черен хляб, налива се догоре топла вода с разтворена в нея прясна мая (100 гр) и се поставя на топло за 3-5 дни. След това запарката се прецежда и се разрежда с вода в съотношение 1:10. За млад доматен храст използвайте 0,5 литра разтвор, а за възрастен - около 2 литра.

Най-лесната за изпълнение рецепта за тор с дрожди е следната: 100 гр прясна мая се разтварят добре в 10 литра вода и с получената течност веднага се поливат доматите.

За торене на доматените насаждения може да се използва и пепел. Пепелният разтвор се използва по следния начин: 1 чаша пепел се разтваря в 10 литра вода и с получената течност се поливат лехите с домати. Неразтворената пепел просто се излива под растенията.

Пепелта може да се използва и за листно подхранване. За да направите това, 300 гр пепел се разтварят в 3 литра вода и разтворът се вари в продължение на 30 минути. След това оставете течността да престои за 5 часа, след което увеличете нейния обем до 10 литра и добавете малко сапун за пране, така че течният тор да се придържа по-добре към листата. След това разтворът се прецежда и с него се напръскват върховете на доматите.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес