Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПРОБЛЕМИ при отглеждане на чесън в градината, за които да внимавате

07 август 2023, 09:00 часа

Чесънът е чудесно допълнение към вашата домашна градина. Той се нуждае от малко грижи и е предпочитан от градинарите. През пролетта и началото на лятото трябва да го поливате редовно, но ако забележите пожълтяване на листата – значи луковиците достигат зрялост.

Важно при грижата за чесъна освен поливането е и плевенето. Трябва да плевите редовно, за да намалите конкуренцията за вода и хранителни вещества. Плевете на ръка, за да не повредите луковиците, ако използвате други методи.

Проблеми при отглеждане на чесън

Грижата за чесъна е лесна, но все пак има няколко проблема, за които трябва да внимавате.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Бяло гниене на лука

Бялото гниене на лука е трудно да се открие, докато не стане твърде късно – първият знак, че имате проблем е пожълтяването, увяхването на листата, но това обикновено е около времето за прибиране на реколтата, когато това се очаква. След изкопаване на растението може да забележите бяла пухкава гъба в основата на луковицата, заедно с малки черни израстъци. В тежки случаи луковицата ще бъде черна и изгнила.

Тази болест се пренася по почвата и няма как да я контролирате. Може да продължи много дълго време. Изкопайте всички засегнати растения и ги съберете или изгорете – не ги добавяйте към купчината компост. В бъдеще отглеждайте чесън в контейнери, в прясна почва, която не идва от градината. Внимавайте да не пренесете болестта чрез ботуши и инструменти.

Птици

Птиците, особено гълъбите, могат да нападнат и вземат наскоро покълнали растения или прясно засадени скилидки. Може да се погрижите за този проблем, като покриете района с мрежа след сеитбата и не отстранявайте, докато младите растения не са високи най-малко 5 см.

Тайните на градинарите при засяване на чесън в домашната градина

Праз ръжда

Чесънът може да бъде засегнат от ръжда от праз, гъбична инфекция, която е по-често срещана при влажно време. При тази болест няма какво да направите. Признак, който ще ви подскаже, че имате проблем са оранжеви пустули, които след това започват да умират.

Луковиците са напълно безопасни за консумация, но е добра идея засегнатите растения да се съберат незабавно, за да се предотврати разпространението на болестта и да се изядат веднага. Каквото хартиса, трябва да изхвърлите, като избягвате отглеждането на чесън, праз и лук на едно и също място в продължение на три години.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес