Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прибирате тези 11 култури твърде късно: Ето какво рискувате

16 август 2024, 12:54 часа

Късното прибиране на реколтата е голямо разочарование - оставили сте този единствен пъпеш на лозата в продължение на седмици, само за да откриете, че е презрял отвътре след бране! Тази главоблъсканица засяга всички градинари от лятото до есента, докато се опитваме да увеличим максимално нашите добиви. Научаването кои култури можете да берете рано ще ви помогне да избегнете бъдещи сърдечни болки.

Още: 9 трика за победа над брашнестата мана в късната лятна градина

Основна причина за защита на културите на закрито е предпазването от насекоми, бозайници и болести, които застрашават зреещата реколта. Вредителите се нуждаят от прясна храна, за да виреят - листата, цветята и плодовете им осигуряват много храна. Предотвратете тези проблеми с вредителите и болестите, като берете тези култури, преди други същества да ги намерят.

11-те култури, които прибирате твърде късно

  • Манголд

Манголдът има сладък вкус, когато младите му листа поникват през хладно време. Те стават дебели и горчиви с възрастта и топлината. Старите листа също привличат вредители като листомини, които изяждат дупки във вашия манголд. Продължете да ядете нови листа и вашето растение ще продължи да расте и пълни кошници с продукти!

Не се притеснявайте, ако манголдът ви е презрял – сгответе го, като добавите много подправки и киселинност, за да прикриете горчивината. Смутитата също добре прикриват горчивината със захар от замразени плодове, фурми или кисело мляко. Направете сок от листата с други плодове и зеленчуци за хранителен тласък.

  • Лятна тиква

Лятната тиква ражда вкусни зеленчуци, които са идеални за много рецепти. Меката, месеста текстура се среща при типовете crookneck, тиквички и жълта кожа. Оставите ли ги на лозата твърде дълго тези видове стават твърди, със семена и с дебела кожа. Трябва да ги берете, когато са големи, меки и имат тъмен цвят.

Въпреки че можете да ядете презряла лятна тиква, може да не ви хареса. Веднъж презряла, тя има големи семена и кора, която е жилава и твърда. Ако искате тиква като тази в магазина за хранителни стоки, ще трябва да берете тези зеленчуци често. Непрекъснатото прибиране на реколтата също насърчава лозата да произвежда повече цветове, което означава, че имате по-голям шанс да получите повече тиква!

  • Пъпеш

Изключително питателни, пъпешите са идеални култури за любителите на сладките плодове. Тази култура се нуждае от топлина, слънчева светлина и влага. Пъпешите се нуждаят от известно време, за да узреят правилно на лозата, но ако се оставят твърде дълго, те ще станат хлебни, кашави и гнили.

Пъпешите ви казват кога са готови. Потърсете пукнатина близо до стъблото и пъпеша, което показва „етапа на приплъзване“. Пъпешът трябва да се откъсне от лозата, ако го дърпате. Освен това внимавайте за кафява мрежа по кората и подушете, за да видите дали има приятен, сладък аромат на пъпеш. Тези три знака показват подходяща зрялост.

  • Диня

Те имат най-добър вкус, когато са хрупкави, сочни и твърди; оставете плодовете на лозата твърде дълго и те ще станат хлебни и кашави. Събирайте реколтата от дини по-рано, вместо по-късно, за да избегнете проблеми с гнилите плодове.

  • Грозде

Независимо дали отглеждате грозде за маса, вино или конфитюр, вие ще искате да приберете плодовете навреме. Зрялото грозде е сладко, възхитително и сочно. Някои, като зеленото десертно грозде, имат лека тръпчивост. Презрялото грозде губи захар - или гние, или изсъхва.

Берете гроздето, когато стане наситено лилаво или ярко зелено с бял блясък на кожата. Те ще набъбнат, ще променят цвета си и ще станат малко меки, докато узреят.

  • Домат

Скорошни изследвания показват, че доматите са узрели когато има 40-50% промяна на цвета на плодовете. След като ги наберете, те ще узреят напълно на кухненския плот. Слънчевата светлина им помага да узреят, така че слънчевият прозорец е най-добър. След като достигнат пикова зрялост, ги изяжте или ги съхранявайте в хладилника.

  • Грах

Налични са десетки разновидности, с налични видове за всеки вкус. Те попадат в три категории: шушулки, сняг и захарен грах. Ще искате да приберете всеки вид на етапа на пикова зрялост, преди грахът да стане твърд и шушулките да станат влакнести. Грахът за обелване е типичният кръгъл грах, който изваждате от шушулките му. Сладък, сочен и вкусен, този грах ви кара да работите за неговата реколта.

  • Боб

Фасулът, подобно на граха, образува годни за консумация семена в шушулките. Можете да ядете фасул или храстовиден боб пресен или сух; ще искате да приберете реколтата всеки на различни етапи.

За най-пресните бобови шушулки ги събирайте, когато шушулките са напълно оформени, набъбнали, но все още месести на пипане. Те се счупят наполовина, което показва пикова зрялост. Фасулът за лющене е вкусен около 60 дни след появата на шушулките.

  • Боровинки

Боровинките, подобно на гроздето, имат най-добър вкус при пикова зрялост. Те ще започнат да се свиват или да гният, ако бъдат оставени на храста твърде дълго. Сините видове са узрели, когато плодовете са тъмносини и плътни. Някои видове, като „Розова лимонада“, поникват с розови плодове! Берете ги, когато се променят от бяло до наситено червеникаво розово. Плодовете имат цитрусови нотки с вкусен аромат на боровинки.

Ако плодовете са кашави, но не гниещи, те пак са вкусни. Те няма да се съхраняват добре в хладилника ви, но са чудесни за прясна консумация, консерви или сиропи. Използвайте ги бързо, преди да изгният или се сбръчкат, или ги замразете и гответе с тях.

  • Краставица

Краставиците поникват от влачещи се лози, които бързо покриват гола почва и перголи. Те стават семенни с дебела кора, ако се оставят на лозата твърде дълго. Съберете ги навреме – те ще бъдат освежаващи и хрупкави с ядлива кора.

Ще разберете, че са готови, когато са бухнали и дебели. Зелените видове ще изглеждат тъмнозелени, а други видове, като краставиците „лимон“, узряват в жълти и оранжеви нюанси.

Презрелите краставици все още са годни за консумация; те просто се нуждаят от повече подготовка, преди да ги изядете. Изрежете семената и обелете кората, преди да ги сервирате.

  • Чесън

Ще искате да приберете чесъна с мека и твърда врат, като използвате различни стратегии. Ако престоят в почвата, външната им обвивка се разпада, което затруднява дългосрочното съхранение. Берете, когато долните няколко листа са кафяви, а на върха на стъблото - зелени.

Още: Полезна или вредна е утайката от кафе за доматените растения

Презрелият чесън все още е годен за консумация; просто не се съхранява добре в килери или кухни. Използвайте скилидките бързо или ги запазете за засаждане през есента. Следващата година ще имате излишък, тъй като всяка скилидка узрява в пълна луковица!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес