Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При засаждане на зимен лук сложете това в дупката

25 октомври 2024, 20:57 часа

Ако планирате да засадите зимен лук, трябва да побързате, остава ви само една седмица. Опитните градинари са на мнение, че през ноември (дори в началото на месеца) вече не трябва да засаждат култури: реколтата ще бъде с лошо качество. Затова си струва да започнете работата по засаждане възможно най-скоро. Също така си струва да знаете как да увеличите добивите с помощта на един прост трик - добавете в  дупката специална смес, приготвена от две съставки - пепел и прах от яйчени черупки.

Засаждане на зимен лук

На първо място, опитните градинари от началото на есента избират подходящо място за засаждане на този зеленчук. Почвата не трябва да се преовлажнява. За предпочитане е тя да бъде рохкава.

Кога и как да засадите лук преди зимата?

Предшествениците на лука е най-добре да бъдат бобови растения, домати или картофи. Освен това от самото начало на есента почвата се обогатява с хранителни вещества. Но това все още може да не е достатъчно а получаване на богата реколта. Затова във всяка дупка се поставя малка лъжица от „вълшебната смес“: става дума за пепел и прах от яйчени черупки. И двата компонента се използват в равни количества.

При засаждането на зимен лук има малка разлика - ще са необходими повече азотни торове. Тъй като през пролетта почвата е още студена и растенията ще гладуват, ще са необходими около 3-4 кг карбамид на сто квадратни метра: 1/3 от дозата преди засаждане, 2/3 напролет на два приема.

Също така ще е необходим суперфосфат 1-1,5 кг на сто квадратни метра, прилага се 1-2 седмици преди засаждането. Калиев хлорид 2-2,5 кг на сто квадратни метра, също се добавя преди засаждане при разкопаване на почвата.

Когато засаждате лук през есента, трябва да изберете правилното време: луковиците трябва да се вкоренят, но не и да покълнат. Засадете най-малките луковици в охладена почва, две до три седмици по-късно от засаждането на зимен чесън. Дълбочината на засаждане е 3-4 см, разстоянието между луковиците зависи от сорта. Дребните сортове се засаждат на 7-10 см, големите на 10-12 см. Разстоянието между редовете е 20-30 см.

За да може лукът да даде висок добив, трябва:

  • висококачествен посевен материал;
  • почва, богата на фосфор, калий, калций, микроелементи;
  • добра грижа: разкопаване, премахване на плевелите, поливане;
  • защита срещу вредители и болести.

Лукът не се страхува от замръзване, дори без сняг може да издържи -15 градуса, а под сняг дори по-ниски температури.

Защо опитните градинари никога не изхвърлят люспите на лука?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес