Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правете ТОВА с пипера и значително ще увеличите размера му

23 юни 2023, 08:44 часа

Отглеждането на пипер в градината може да бъде успешно, ако следвате няколко важни стъпки. В този материал ще ви предложим полезни съвети, които ще помогнат на пипера да развие здрав и плодороден растеж.

Реклама

Стъпка 1: Премахване на короната

Когато пиперът достигне височина от 15-20 см, започва да се разклонява и образува първите цветни пъпки, наречени корона. За да подпомогнете разклоняването на растението, трябва да премахнете развитите коронни пъпки.

Направете това в началото на лятото и ще берете пипера в чували

Стъпка 2: Премахване на излишните разклонения

Растенията обикновено образуват две или три разклонения. Оставете най-силното и премахнете останалите, като потиснете точката на растеж. Основните скелетни клони ще образуват храста. Повторете този процес при всяко разклоняване, като премахнете слабите издънки. Оставете само едно образуване за узряването на 15-25 плода.

Полейте пипера с това и ще приберете по 8 кг реколта от всеки корен

Стъпка 3: Премахване на безплодните издънки и долните листа

Редовно проверявайте пипера и премахвайте безплодните пъпки, които се формират под основните стволови клони. Притежавайте листата, които не участват в храненето на пъпките. Премахвайте и повредените и болни листа, за да осигурите здравето на растенията.

Стъпка 4: Прихванете скелетните клони

Когато пиперът образува достатъчно плодове, можете да ускорите растежа им, като прихванете точките на растеж на основните клони. Това ще насочи силите на растението към вече съществуващите плодове.

Само най-хитрите градинари правят това веднага след засаждането на пипера и реколтата му винаги е богата

Правилното отглеждане на пипера изисква внимание и грижа, но ще бъде наградено с голяма реколта. Съобразете се със съветите за премахване на короната, излишните разклонения и безплодните издънки, както и прихването на скелетните клони.

Подходящата структура на засаждане и светлината също играят важна роля в развитието на пипера. Не забравяйте да отстраните ненужните листа, за да осигурите достатъчно светлина и ресурси за плодовете.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес