Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете репичките с това, за да е богата реколтата им

22 март 2024, 10:10 часа

Репичките са сред градинските културите, които първи дават реколта. Затова всеки градинар иска зеленчукът да стане вкусен, сочен и апетитен. Но в случая при отглеждането му трябва да се спазват някои правила и да се прилагат определени трикове.

Отглеждане на репички

Изберете добро място за засаждане - важно е да запомните, че репичките узряват много бързо, така че в бъдеще те ще могат да освободят място за други култури.

Следователно можете да изберете парцел с плодородна почва. Колкото по-питателна и по-подхранена е тя, толкова по-наситен е вкусът на зеленчука. Важно е да запомните, вкусът му зависи пряко от влагата. Ако поливането е рядко и с лошо качество, тогава репичките няма да се окажат сочни и сладки.

Хитър трик за засаждане на репички

Затова се опитайте да поливате по-често, особено ако времето е горещо. При сухо време поливането трябва да се увеличи, а при отглеждане на зеленчука под временни филмови покрития е задължително.

Разкопаването на почвата също не трябва да се пренебрегва. Помага за задържане на влагата и предотвратява растежа на плевелите.

Репичките са атакувани от много вредители. Най-опасна е кръстоцветната бълха, която причинява най-големи вреди в топлите слънчеви дни. Поръсването на растенията с дървесна пепел, смесена наполовина с тютюнев прах или вар ще помогне в борбата с вредителя. Тази процедура се повтаря двукратно или трикратно, с интервал от 4 - 5 дни, като се започне от момента на покълването на разсада.

Коментираният кореноплод често страда от черно гниене. В резултат той става мек и сух. За да избегнете инфекция, спазвайте редуването на културите. Растенията от семейството на зелето могат да бъдат засадени на първоначалното им място не по-рано от 5 години. Нанесете калиеви торове в почвата преди засаждане. Поддържайте киселинността на почвата pH 6, но не по-ниска.

За да се насладите на пресни репички дълго време, е препоръчително да се засеят 2-3 пъти през пролетта, с интервал от 7-10 дни. Засявайте семената в плитки (1,5-2 см) канали, с разстояние между редовете 15-20 см. Засявайте семената рядко, спазвайте разстояние от 3-5 см между семената (това ще ви спести време за плевене, както и разходи за семена). Засадете семена в почвата едно по едно. След сеитбата поръсете семената с 1,5-2 см слой почва, полейте добре лехите и покрийте с филм или агрофибър. Веднага щом се появят първите издънки, отстранете покритието.

Засяване на репички: Стъпка по стъпка

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес