Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поръсете почвата с това след като приберете реколтата от картофи

06 септември 2024, 15:26 часа

В началото на есента много градинари прибират реколтата от картофи. Време е да научите за важна процедура, която трябва да се извърши след събирането на клубените. Благодарение на нея почвата ще възстанови състава си - след отглеждане на картофи тя е обикновено е много изтощена. И най-вероятно има вредители в нея. На първо място, това са телени червеи. Но има едно достъпно средство, което улеснява подобряването на почвения състав.

С какво трябва да поръсите почвата след прибиране на реколтата от картофи?

Лекарство като амониев сулфат ще дойде на помощ на градинаря в този случай. Има и добра алтернатива - амониев нитрат. И двата тора са източници на азот. Но не бива да прекалявате с този микроелемент през есенните месеци. При умерено приложение азотните торове ще донесат само ползи. За 1 квадратен метър площ са достатъчни 15 грама от някой от горните продукти.

След като приберете реколтата от картофи, наторете почвата с това

Нанесете избрания от вас тор върху почвата и след това засадете зелен тор. Следните опции могат да се считат за идеални: синап, рапица, маслодайна ряпа.

Ако земята се остави без никаква обработка след прибиране на реколтата, тя бързо ще бъде превзета от плевели, ще се развие ерозия и плодородието ще намалее. Най-разпространеният начин за възстановяване на почвата е засаждането на култури за зелено торене. Ако следващата година картофите се засаждат отново в тази област, тогава използвайте зелен тор.

Ако планирате да засадите друга култура, тогава трябва да се придържате към правилата на сеитбообращението на селскостопанските растения. Културите за зелено торене не трябва да бъдат от едно семейство с растенията, които ще бъдат засадени през новия сезон.

В началото на септември градинарите засаждат почти всички сортове култури за зелено торене: фацелия, рапица, сладка детелина и др. Преди 15 септември се засяват зимна горчица или рапица. Ограниченията се дължат на факта, че повечето култури няма да имат време да развият оптимална коренова система преди студеното време, така че ефектът ще бъде слаб.

При глинести почви градинарите препоръчват покриване със зелен тор, така че почвата да е рохкава до пролетта. Това може да не е необходимо при песъчливи почви. В този случай зеленият тор ще осигури допълнителна защита срещу напукване.

До какво води яденето на картофи с хляб?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес