Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на растенията през лятото: Ето на какво да обърнете внимание

12 юни 2024, 15:15 часа

През летния сезон температурите се покачват, а жегите се задържат с дни. Сега е времето да преосмислите поливането на вашите растения и да промените нещо, ако е необходимо. Продължете да четете, за да получите полезни съвети за това как да поливате по най-добрия начин, за да имате отлични резултати във вашата градина.

Реклама

Поливане на растенията през лятото

Опознайте почвата си

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е типа почва във вашата градина. Тя играе решаваща роля за количеството вода, което може да бъде абсорбирано и задържано.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Песъчливата почва не задържа добре вода, така че добрите градинари съветват да добавите компост, за да увеличите способността й да абсорбира влага, така че да не се налага да поливате толкова често. При глинеста или тинесто-глинеста почва не е нужно да поливате толкова често, защото почвата остава влажна по-дълго.

Проверете влажността на почвата

Проверявайте почвата поне два пъти в седмицата, преди да полеете, за да сте сигурни, че растението има нужда. Полейте само ако почвата под земната повърхност е суха на допир. Също така, ако цветът на почвата е светъл и е суха на пипане, значи е време за поливане.

Правилно поливане на градината през летните жеги

Поливайте дълбоко и внимателно

Препоръчително е обилно поливане за повечето установени растения, храсти и дървета. Поливайте по-рядко, но по-продължително, за да може вода да влезе по-дълбоко в почвата. Колкото по-дълбоко отива водата, толкова по-дълбоки корени могат да растат. Има две основни ползи при този тип поливане - по-дълбоко напоената почва е по-хладна и дълбоко вкоренените растения са по-трудни за стрес.

Малките растения не се нуждаят от дълбоко поливане, те се нуждаят от редовна повърхностна вода – например растение от маруля. Така че съобразете спрямо това, което отглеждате във вашата градина и се старайте да осигурите правилно количество вода, за да имате успех.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес