Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на краставиците в жегата, за да имате УСПЕХ

24 юни 2024, 14:15 часа

Лятото е в разгара си, а поливането е важна част за добра реколта в градината. Продължете да четете, за да разберете на какво да обърнете внимание при поливане на краставиците, за да станат хрупкави и вкусни.

Реклама

ДОКАЗАНО: 3 рецепти за изобилие от краставици в градината

Съвети за поливане на краставици в градината

Създайте график за поливане

Регулярното поливане по график е ключово за вашия успех, затова добрите градинари съветват да планирате тази важна дейност. Краставиците процъфтяват с редовен график за поливане, като в идеалния случай получават 2,5-5 см вода на седмица. Това количество може да се коригира в зависимост от метеорологичните условия и вида на почвата. Трябва да се полива рано сутрин, като така листата ще имат възможност да изсъхнат през деня. Така ще се намали рискът от гъбични заболявания.

Влажността на почвата

Поддържането на постоянна влажност на почвата е от решаващо значение за успешна реколта от краставици. Почвата трябва да се поддържа равномерно влажна, но не преовлажнена. Полезно е да мулчирате около растението, като използвате органични материали. Така ще задължите влагата в почвата и ще регулирате температурата на почвата, насърчавайки здравословното развитие на корените.

Засаждане на краставици в градината: Кога да го направите?

Дълбоко поливане

Краставиците развиват дълбоки коренови системи, така че е важно да поливате дълбоко, за да насърчите корените да растат надолу. Поливайте бавно и обилно. Така ще насърчите по-силни растения и по-добър достъп до хранителни вещества.

Избягвайте поливането отгоре

Поливането отгоре може да доведе до задържане на влага върху листата, което увеличава риска от болести. Градинарите препоръчват да използвате маркуч за накисване, за да доставяте вода директно до основата на растенията. Този метод също така намалява загубата на вода и гарантира, че корените получават добра хидратация.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес