Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на домати при зреене - колко често трябва да се прави?

24 юни 2024, 19:25 часа

Бъдещата реколта зависи от правилното поливане на доматите! Влагата в почвата спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от корените, което кара плодовете да узряват по-бързо. Доброто поливане е пряко пропорционално на усвояването на хранителните вещества.

Реклама

Доматите са особено взискателни към влагата не само в периода на цъфтеж, но и по време на узряването на плодовете. Ако тогава почвата не е достатъчно навлажнена, листата и цветовете започват да съхнат, а плодовете стават малки. Липсата на редовно поливане по време на периода на зреене се отразява негативно също и на вкусовите им характеристики.

Когато доматите започнат да узряват, нискорастящите сортове вече се поливат по-малко, приблизително веднъж на всеки 3-4 дни. Това ще допринесе за по-бързото и едновременно зреене на доматите. В същото време качеството им също се подобрява.

Узряването на високите сортове домати на открито става постепенно. По правило поливането на такива сортове по време на зреенето на плодовете трябва да се извършва веднъж на всеки 4 дни. На един стрък се изливат до 10 литра вода. Това ще ви даде добра реколта от доста едри домати.

Когато определяте честотата на поливане на домати по време на узряване, можете да се съсредоточите върху състоянието на стръковете и почвата. Ако почвата е суха на дълбочина 5 см, е време да полеете насажденията. Възможно е да се комбинира поливането по време на узряването с торене – но, внимание: през втората половина на вегетационния период трябва да се прилагат само калиеви торове и комплексно торене. Азотът не е необходим на този етап и може да причини голяма вреда.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Кога да спрете поливането?

Един месец преди прибиране на реколтата от домати е достатъчно да намалите поливането до веднъж на всеки 10 дни.

След края на август можете напълно да се откажете от допълнителната влага за домати. Ако са на открито и няма суша, поливането през периода на зреене на доматите въобще може да бъде спряно приблизително в средата на август. Намаляването на поливането на домати по време на периода на зреене предотвратява напукване на плодовете, предпазва от инфекции с гъбични заболявания, ускорява узряването и подобрява вкусовите характеристики.

Ако доматите се поливат обилно по време на узряването, ще наддават активно на зелена маса, а плодовете ще узреят по-късно от очакваното. Излишната влага може да причини воднист вкус.

Съвети от опитни градинари за поливане на домати в периода на зреене

По време на зреенето доматите се поливат в съответствие с редица правила. По този начин се избягват проблеми, свързани с болестна инфекция и гниене.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Опитните градинари препоръчват следното:

- поливайте доматите по време на зреенето сутрин или вечер при слънчево време (в облачни дни може по всяко време на деня);

- оранжерията трябва да се проветрява след всяко поливане. Ето защо не трябва да наливате вода вечер, няколко часа преди да затворите вратите и прозорците (излишната влага в оранжерията провокира развитието на гъбични заболявания);

- когато поливате домати в периода на зреене, наливайте вода строго в корените, около стръковете или в браздите на редовете, но не върху листата и самите стръкове;

- след всяко поливане на домати по време на зреене, почвата около стръковете трябва да се разрохка (тази процедура не е необходима, ако лехите са мулчирани).

Необикновен, но добър съвет!

Ако доматите бавят узряването си, един от начините да ускорите този процес е да разрохкате корените. За да извършите тази процедура, трябва леко да издърпате стръка - но не да го издърпвате съвсем от земята! В този случай храненето ще намалее и растенията ще започнат да харчат енергия не за растеж, а за узряване на плодовете. След издърпването доматите трябва да се полеят.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес