Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Побързайте: Напръскайте доматите с това преди 15 август, за да е богата реколтата им

07 август 2024, 09:24 часа

През първата половина на август всеки градинар, който отглежда домати, трябва да третира растението по определен начин, за да прибере богата реколта от месести и вкусни плодове.

В случая трябв да се приложи пръскане с определен разтвор преди 15 август. Неговото приготвяне не е никак трудно. Но резултатът от процедурата ще бъде значително подобряване на качеството на бъдещата реколта: плодовете ще се отличават със своята сладост и невероятна сочност. Ще се постигне още един положителен ефект: ще бъде възможно да се удължи плододаването на доматите. Насажденията ще дават плодове до падането на сланата.

Пръскане на доматите през първата половина на август

През първата половина на последния летен месец борът ще има много добър ефект върху растението. Ето защо е необходимо да се подготви продукт, който съдържа този микроелемент. Разтворът се прави много лесно: добавете 5 грама борна киселина към 10 литра гореща вода.

Направете това през август, за да не загубите цялата реколта от домати

Съдържанието на контейнера трябва да се смеси добре. Когато разтворът се охлади, той трябва да се излее в спрей бутилка или пръскачка. Следващият етап е пръскането на доматените храсти с получения продукт.

Ако градинарят успее да направи това преди 15 август, тогава шансовете за висококачествена реколта от домати ще бъдат много високи.

Торене на доматите през август

През август, за да се доставят бързо хранителни вещества на плодовете, идва ред на хранителните разтвори. Подхранването на домати в оранжерията и в лехите през август включва третирането им с течни торове. Торовете, приложени върху разкопана почва, се усвояват по-добре от растенията.

През август нуждата от калий за доматите се удвоява.  Те могат да се подхранват с готови фосфорно-калиеви торове. Друг вариант е да разтворите една супена лъжица калиев сулфат в кофа с вода и изсипете по половин литър разтвор под всеки храст.

Освен това растенията се подхранват с дървесна пепел (1 чаша на 10 литра вода) или калиев хумат съгласно инструкциите.

В пет литра вряща вода изсипете 2 кг пресята пепел. Добавете 10 капки йод, 10 гр борна киселина, оставете да престои един ден. По 1 литър от този разтвор се изсипва на всеки доматен храст. Пепелта ще осигури на доматите имунитет, ще подобри вкуса на плодовете и ще увеличи тяхното запазване.

Фосфорните добавки предпазват доматите от бактериални инфекции и увеличават усвояването на други полезни вещества от кореновата система на растението.

Азотът е полезен за доматите, за да получат плодова маса, така че азотното торене може да се извърши през август, но само след като плодниците са се образували на всички основни клъстери. Но с азота не трябва да се прекалява, защото той също засилва растежа на излишните върхове.

За азотно торене ще ви е необходима 1 с.л. лъжица урея, която се разтваря в кофа с вода. Разходна норма на растение е не повече от 0,5 литра.

Лекарството, което ускорява узряването на доматите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес