Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плодовете и зеленчуците, които може да засадите на сянка

18 март 2024, 06:35 часа

Общоприето е, че почти всички растения се развиват слабо на сянка, но някои зеленчуци и плодове правят изключение.

Какво можете да засадите на сянка?

Цвекло - може да се засади дори на сенчести места. И в този случай зеленчукът ще се развие по доста приличен начин, макар и с по-малки размери на главите.

Тиквички - единственият недостатък на това решение, както в случая с цвеклото, ще бъде размерът на зеленчуците. Мнозина обаче отбелязват, че малките тиквички стават по-вкусни. Но въпреки това можете спокойно да засадите тази култура на сянка.

Пепел за месести и вкусни домати - ето какво правят опитните градинари през юли

Подправки - много градинари отбелязват, че копърът и магданозът не растат толкова ароматни на сянка, но това по никакъв начин няма да повлияе на хранителната им стойност.Всякакви билки и подправки могат да се отглеждат на сянка.

Ревенът е изключително сенколюбиво растение. Ако имате свободно място на вашия парцел, разпределете го за засаждане на ревен. Киселите стръкове са чудесна добавка към супи, салати и дори десерти. Добавяйки ревен към компот, ще получите освежаващ кисел вкус. 

Ако се чудите какво да засадите в сянката на ябълковото дърво, можете да изберете катерливи бобови растения. След прибиране на реколтата върховете не е необходимо да се изгарят, но е по-добре да ги отрежете и да ги разпръснете под дървото като слой мулч, за да обогатите почвата с азот.

Много ягодоплодни храсти се справят добре в сянката на огради или сгради. Тук влагата се задържа дълго време, а рядкото слънце, което е в тази посока за няколко часа, е напълно достатъчно, за да узреят плодовете.

Един от тези храсти е берберис. Това е декоративно растение. Културата е непретенциозна в грижите, лесно се размножава и реагира добре на подрязване. Влажната сянка е вредна за берберис, при пълна липса на слънце листата ще станат бледи.

Цариградското грозде е универсална култура, която се вкоренява във всяка област. Добрата грижа и редовното подхранване ще осигурят сладки и привлекателни плодове. Растението расте добре на сянка, но за профилактика се препоръчва да се третира с меден сулфат през пролетта и фитоспорин през лятото. Калина и офика също виреят добре на сянка. Касисът обикновено не понася пряка слънчева светлина, така че мястото зад ограда или къща е идеално за него.

Смесете пепел и оцет - всеки градинар трябва да знае този трик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес